Gemeente Breda

Toekomstscenarioâs voor buurtwinkelcentra Haagse Beemden

De komst van de megasupermarkt op de stadionlocatie zal effecten met zich meebrengen voor buurtwinkelcentra De Donk, De Berg en Tuinzigt.

De Donk en Tuinzigt functioneren nu goed en naar verwachting blijven ze voldoende functioneren in de toekomst. Winkelcentrum De Berg functioneert benedengemiddeld en zal in de toekomst verder onder druk komen te staan. De verwachting is wel dat de inwoners de dagelijkse of wekelijkse boodschappen in het eigen buurt- of wijkwinkelcentrum blijven doen. Dat staat in het rapport âVisie op de winkelstructuur Haagse Beemden en Tuinzigtâ dat onderzoeksbureau BRO heeft gemaakt in opdracht van het college van burgemeester en wethouders. In het rapport schetst BRO een aantal toekomstscenarioâs voor de winkelcentra om de bedrijfsexploitatie gezond te houden en de verzorgingsstructuur in stand te houden.

Â

Ondernemers in de bestaande buurtwinkelcentra in Noord-West Breda zijn van mening dat de komst van een megasupermarkt bij het stadion de bestaande detailhandel in die hoek van Breda zal verstoren. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom, en op verzoek van de commissie Bouwen en Wonen de opdracht gegeven aan BRO om een visie en toekomstscenarioâs op te stellen voor een duurzame detailhandelsstructuur in het gebied.

Â

BRO heeft onderzocht hoe de buurtwinkelcentra De Berg, De Donk en Tuinzigt. Het blijkt dat Tuinzigt goed functioneert en dat de effecten van de megasupermarkt gering zullen zijn. Ook De Donk functioneert goed met name omdat er voldoende inwoners in de directe omgeving zijn. Winkelcentrum De Berg functioneert echter matig. Het ligt enigszins geïsoleerd in de wijk, het is klein en heeft een gedateerde uitstraling. BRO denkt dat de omzet op De Berg door deze factoren en door de komst van een megasupermarkt nog verder onder druk komt te staan.

Â

BRO ziet twee haalbare toekomstscenarioâs waardoor De Donk en De Berg goed kunnen blijven functioneren. Het eerste scenario is vervanging van de bestaande supermarkt op De Berg door een discountsupermarkt en verbetering van de uitstraling van het winkelcentrum. Het tweede scenario is het samenvoegen van winkelcentra De Berg en De Donk op locatie De Donk. De Donk wordt dan opgewaardeerd tot een versterkt buurtwinkelcentrum met twee elkaar qua marktsegment aanvullende supermarkten, levensmiddelenspeciaalzaken en frequent benodigd niet-dagelijks aanbod. In dit scenario zal De Donk op de lange termijn bedrijfseconomisch gezond blijven functioneren.

Â

Het college heeft kennis genomen van deze Visie van BRO en legt deze nu voor aan de betrokken partijen, zoals ondernemers, vastgoedeigenaren en de wijkraad. Vervolgens bespreekt het college de visie en de reacties met de commissie Bouwen en Wonen op 2 februari 2010. Daarna neemt het college een besluit over uitwerking van de Visie. De economische visie van BRO is een eerste stap in het proces om te komen tot een integrale visie voor de Haagse Beemden.

Â

Breda, 20 januari 2010

Te downloaden:

* winkelstructuur Tuinzigt.pdf