ChristenUnie


IJsland kan alleen EU-lid worden als is vastgelegd hoe de Icesave-leningen worden terugbetaald

IJsland kan alleen EU-lid worden als is vastgelegd hoe de Icesave-leningen worden terugbetaald

Peter van Dalen 01 high res woensdag 20 januari 2010 12:32 In het debat met het Spaanse EU Voorzitterschap heeft Peter van Dalen zijn bijdrage toegespitst op mogelijke toetreding van IJsland tot de EU. Zijn bijdrage kunt u hier vinden.

,,Het Voorzitterschap wil vaart maken met diverse toetredingsonderhandelingen, zoals met IJsland. Mijn fractie is uiteindelijk niet tegen die toetreding. Maar nu is de onzekerheid over de terugbetaling van de Icesave-leningen aan Groot-Brittannië en Nederland nog te groot.

IJsland en Icesave hebben jarenlang grote risico's genomen. De bomen leken tot in de hemel te groeien, het lenen en consumeren ging maar door. Internationale instanties zoals het IMF hebben gewaarschuwd voor die risico's. Maar nee, men ging ongestoord voort. Totdat de klap kwam met de recessie.

Nu krokodillentranen door de regering in Reykjavik is dus merkwaardig: men heeft lang zien aankomen dat het goed fout zou gaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Kortom, IJsland kan EU-lid worden als het z'n internationale verplichtingen nakomt. Dan is dus helder vastgelegd, hoe en wanneer de Icesave-leningen worden terugbetaald. Alleen dan is er het noodzakelijke vertrouwen om toe te kunnen treden."