Gemeente Waddinxveen


Bovengemiddelde score WMO-beleid

Waddinxveen scoort in vergelijking met andere gemeenten bovengemiddeld wat betreft het Wmo-beleid. Ook heeft ze de uitvoering daarvan goed op orde. Dat is de conclusie uit de benchmark Wmo waar de gemeente in 2009 aan heeft meegedaan.

In de eerste helft van 2009 heeft de gemeente deelgenomen aan de Wmo benchmark. Een benchmark maakt zichtbaar wat er binnen de Wmo gebeurt welke trends er zijn in de eigen gemeente. Het geeft bovendien de mogelijkheid om gemeenten onderling met elkaar te vergelijken.

Â

De benchmark richt zich op verschillende onderdelen. Het gaat om participatie, leefbaarheid en sociale samenhang, jeugd, het zorgloket, informele hulp door mantelzorgers en vrijwilligers, individuele voorzieningen en opvang. Op elk onderdeel scoort de gemeente hoger dan gemiddeld. Alleen op het onderdeel Voorzieningen scoort de gemeente gelijk als de andere gemeenten. Naast de positieve score komt uit de benchmark ook naar voren dat de gemeente Waddinxveen minder kosten maakt voor de uitvoering van de Wmo dan andere deelnemende gemeenten van vergelijkbare omvang.

Â

Wethouder Dorenda Gerts: â Deelnemen aan deze benchmark geeft ons inzicht in hoe we het Wmo-beleid vormgeven en uitvoeren. En ik ben zeer tevreden met het resultaat. We hebben ook aanbevelingen gekregen bijvoorbeeld op het gebied van het vrijwilligersbeleid. Daarin zullen we onze regierol beter moeten oppakken. Ik neem de aanbevelingen ter harte zodat we het nog beter kunnen gaan doenâ.

Â

Aanbevelingen

Het bureau dat de benchmark heeft uitgevoerd bij alle deelnemende gemeenten heeft de gemeente enkele aanbevelingen gedaan op basis van de resultaten. Volgens het onderzoeksbureau moet de gemeente het uitbreiden van collectieve voorzieningen als kans zien om het gebruik van individuele voorzieningen terug te dringen. Verder geeft het bureau aan dat de gemeente zich bij de Wmo meer moet richten op de toekomst. Dat betekent dat er een visie moet liggen voor een termijn die collegeperiode overstijgend is, bijvoorbeeld een periode van 10 à 15 jaar.

Te downloaden:

* Wmo 2008 Toelichting op de benchmark 2.doc (272,5 KB)