Ingezonden persbericht


Levensfasen personeel van belang bij verzuimbeleid

Verzuim personeel voortgezet onderwijs blijft gelijk

Utrecht, 10 januari 2010 - In 2008 is het ziekteverzuim onder personeel in het voortgezet onderwijs ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van voorgaande jaren. Na jarenlange daling lijkt het ziekteverzuim nu te stabiliseren. Dit blijkt uit een onderzoek door Regioplan, in opdracht van de brancheorganisatie VO-raad.

De VO-raad heeft het onderzoek laten uitvoeren om een vinger aan de pols van het ziekteverzuim onder onderwijspersoneel te houden. Daarnaast benutten individuele scholen de onderzoeksresultaten bij de vormgeving van hun eigen ziekteverzuimbeleid. Sectorbreed stabiliseert het ziekteverzuim zich rond de vijf procent. Hoger verzuim wordt door het onderzoek met name waargenomen in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar. De cijfers wijzen daarbij niet zozeer op vaker, als wel op langer verzuim. Dat kan wijzen op arbeidsgerelateerde oorzaken. Dat ook parttimers, vrouwelijke leraren en leraren jonger dan 35 jaar zich vaker ziekmelden kan te maken hebben met de relatie werk-privé. Uit voorgaand onderzoek bleek dat de verzuimcijfers op VO-scholen stegen naarmate het percentage allochtone leerlingen toenam. In 2008 zijn die cijfers min of meer gelijk gebleven.

De VO-raad heeft het verzuim in het VO naar aanleiding van het onderzoek vergeleken met het verzuim in andere sectoren. Voorzitter Sjoerd Slagter: "We lopen in de pas met andere sectoren en vinden het verzuim acceptabel. Wel bekijken we nog of we sectorspecifieke oorzaken voor verzuim kunnen aanwijzen, zodat we nog meer maatwerk kunnen leveren." Met name het ziekteverzuim van bepaalde groepen (ouderen, parttimers en vrouwen) vraagt extra aandacht. Slagter: "Het onderwijspersoneel werkt in een sociaal zeer intensieve omgeving. Het is logisch dat dat zowel uitdagend als inspannend is." Daarom beveelt de VO-raad scholen aan hun eigen verzuim te spiegelen aan de landelijke cijfers, en de oorzaken te analyseren en te bespreken met hun personeel.

Via arboservicecentrum Arbo-VO biedt de VO-raad scholen ondersteuning bij het analyseren van ziekteverzuim en cursussen en instrumenten om een levensfasebewust personeelsbeleid te voeren. Slagter: "We willen de mogelijkheden voor levensfasebewust personeelsbeleid in de cao ook verruimen en werknemers meer mogelijkheden bieden om scholingsgeld in te zetten en verlof af te stemmen op individuele omstandigheden."
---