Provincie Utrecht

Utrechtse gemeenten in 2010 nog financieel gezond

20-1-2010 -

Vaststelling financieel toezicht op de Utrechtse gemeenten

Gedeputeerde Staten hebben de financiële situatie beoordeeld van de 29 Utrechtse gemeenten. Over het algemeen zijn de Utrechtse gemeenten voor het jaar 2010 financieel gezond. Na 2010 ziet de financiële situatie van de gemeenten er minder rooskleurig uit. Veel gemeenten zullen dit jaar aanvullende bezuinigingen moeten treffen om een sluitende begroting 2011 vast te kunnen stellen.

De gemeente Vianen is als enige gemeente om financiële redenen onder preventief toezicht gesteld. Aanleiding voor dit besluit is een mogelijk verslechterend risicoprofiel van de gemeente als gevolg van een juridische procedure waarin deze gemeente is verwikkeld. Daarnaast geldt voor zeven gemeenten, namelijk de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen, Renswoude en Woudenberg een bijzondere vorm van financieel toezicht. Dit bijzondere toezicht vloeit voort uit de voorgenomen herindelingen. Gedeputeerde Staten hebben naar aanleiding hiervan besloten deze gemeenten onder het preventieve toezicht als bedoeld in de wet Algemene regels herindeling (Arhi) te stellen. Preventief toezicht houdt in dat besluiten met financiële gevolgen eerst aan Gedeputeerde Staten ter goedkeuring moeten worden voorgelegd voordat tot uitvoering hiervan kan worden overgegaan.

Toezicht is wettelijke taak van de provincie
De provincie heeft als taak financieel toezicht te houden op de decentrale overheden in de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten hebben de financiële situatie van de Utrechtse gemeenten getoetst aan de hand van de (meerjaren)begroting 2010-2013 en de jaarrekening 2008. Hierbij hebben zij gekeken of de (meerjaren)begroting van de gemeenten sluitend is op basis van reële uitgangspunten.