Gemeente Meerssen


Persbericht van woensdag 20 januari 2010

Vervanging openbare verlichting in de Gemeente Meerssen Prettig en veilig verlichten met oog voor mens en natuur

Op basis van de in 2002 geformuleerde en in 2008 aangescherpte uitgangspunten van het Beleidsplan Openbare Verlichting vindt momenteel binnen de gemeente Meerssen een stelselmatige aanpassing van de openbare verlichting plaats. Door een juiste keuze van te vervangen verlichting wordt de lichtkwaliteit op een zodanig niveau gebracht, dat deze bijdraagt aan het verbeteren van de sociale veiligheid en tevens rekening wordt gehouden met het milieu.

LED-verlichting en dim-techniek
Binnen de gemeente Meerssen zal steeds meer LED-verlichting worden toegepast. Groot voordeel van dit soort verlichting is dat deze een zeer lange levensduur heeft, waardoor minder afval ontstaat. Bijkomend voordeel is dat de lampen minder vaak gecontroleerd hoeven te worden. Dit alles is gunstig voor de exploitatie-lasten.

Proefproject
Begin 2010 zal wethouder Luc Volders het startschot geven voor een proefproject, waarbij in totaal zes woonstraten in Bunde en Ulestraten van LED-verlichting worden voorzien. In drie van deze straten zal dimbare LED-verlichting worden geplaatst.

Daling energieverbruik
Sinds de vaststelling van het beleidsplan in 2002 is het energieverbruik van de openbare verlichting met circa 13% gedaald. Dit sluit aan bij de doelen van het lokale duurzaamheidsbeleid. Helaas worden de financiële effecten teniet gedaan door stijging van de energiekosten. Aangezien de meest energieverbruikende lampen na 2010 vervangen zullen zijn door energiezuinige lampen, zal verdere daling van het energiegebruik worden bewerkstelligd door de openbare verlichting in de nachtelijke uren te dimmen. Ook de nieuwe verlichting op het Stationsplein in Meerssen kan straks worden gedimd.

Voorkomen lichthinder en -vervuiling
Buiten dat de nieuwe verlichtingen voorzien zijn
van energiezuinige lichtbronnen wordt bij de keuze van de armaturen tevens rekening gehouden met
het voorkomen van lichthinder en lichtvervuiling.