Gemeente Sneek


monumentenlijst

Uitbreiding monumentenlijst

Het college van B&W heeft besloten om de RSG Magister Alvinus aan de Almastraat 5 en de villa aan de Kievitlaan 2 aan te wijzen tot gemeentelijk monument. Beide panden zijn gebouwd in de periode van de Wederopbouw (1940 - 1965). De lijst van gemeentelijke monumenten komt hiermee op 53 objecten.

De aanwijzing van deze twee panden is een vervolg op de inventarisatie van architectuur en stedenbouw uit de Wederopbouwperiode. De RSG Magister Alvinus is aangewezen omdat het een fraai en beeldbepalend pand is in de traditionele bouwstijl "Delftse School". De villa aan de Kievitlaan is een fraai en gaaf voorbeeld van de bouwstijl van het Modernisme.

Daarnaast is college van B&W voornemens om nog eens 54 bouwwerken (zoals woningen, winkels of bruggen) in Sneek aan te wijzen tot gemeentelijk monument. Deze lijst komt voort uit de actualisering van de historische waarderingskaart. Voor deze actualisering zijn in 2009 alle bouwwerken die in de twee beschermde stadsgezichten Binnenstad en Stationsgebied liggen, beoordeeld op hun monumentale waarde. Alle bouwwerken binnen dit gebied zijn ingedeeld in vijf categorieën: gemeentelijk monument, beeldbepalend, karakteristiek, structuurbepalend, en bouwwerken die geen monumentale waarde hebben.

Het is de bedoeling dat de 54 objecten in 2010 worden aangewezen. Dit zal niet in één keer gebeuren, maar telkens in groepjes van 15 tot 20 objecten. De eigenaren worden hierover tijdig geïnformeerd en krijgen in de aanwijsprocedure de mogelijkheid om te reageren op de voorgenomen aanwijzing.