Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Rob Bloks gekozen tot Beste Praktijkopleider 2009

Op 19 januari maakten de jury van Kenteq en het Maas Geesteranus Fonds in Hilversum de winnaar bekend van de jaarlijkse verkiezing Beste Praktijkopleider. Deze eretitel kwam Rob Bloks toe, die werkzaam is bij PMB-UVA
International, gevestigd in Eindhoven. De jury verleent hem deze titel omdat hij heeft aangetoond de drijvende kracht te zijn achter de groei van jonge leerlingen naar veelbelovende vakmensen.

"Rob vervult zijn rol als praktijkopleider met passie en enthousiasme en is een zeer eigentijdse praktijkopleider die contact onderhoudt met zijn leerlingen via Hyves", verklaart juryvoorzitter Jan Daams. "Hij zorgt voor zeer uitdagende opdrachten en projecten en steekt die voor elk niveau op een andere didactische en competentiegerichte manier in. De jury mocht kennismaken met een man die zeer betrokken is bij zijn leerlingen en hun ouders en zich actief inzet voor ROC-projecten". Bloks kreeg een award, een oorkonde, een vergulde legpenning en een bedrag van 2.000 euro.

Op de tweede plaats eindigde Jan Baaijens, werkzaam bij Paree B.V. Elektro-Telecom in `s-Heerenhoek. De jury was onder de indruk van de intensieve manier waarop hij zowel stagiaires als leerlingen begeleidt waardoor hij ze laat groeien tot volwassen monteurs. De jury vond hem een gedreven praktijkopleider die in het Zeeuwse ook nog een actieve rol speelt bij de instroombevordering in technische beroepen en het imago van de techniek. Baaijens ontving een oorkonde, een verzilverde legpenning en een bedrag van 1.000 euro.

Eric Dekkers, werkzaam bij VDL ETG Eindhoven b.v. in Eindhoven eindigde op de derde plaats. Volgens de jury is Dekkers een vakman pur sang die zorgt voor een goede combinatie tussen het te volgen lesprogramma en het productiewerk in zijn bedrijf. Hij beschouwt zijn leerlingen als ambassadeurs wat hem ertoe brengt hen in te zetten voor beroepenvoorlichting. Dekkers ontving een oorkonde, een bronzen legpenning en een bedrag van 500 euro.

Praktijkopleiders in de techniek
Kenteq ondersteunt 17.000 erkende leerbedrijven in de domeinen metaal, elektro- en installatietechniek. Binnen deze bedrijven leiden 22.000 praktijkopleiders leerlingen op tot vakvolwassen beroepskrachten in de techniek.

De jury
De jury bestaat uit leden van het bestuur van de Stichting ir. W. Maas Geesteranus Fonds:
H.J. Grotenhuis (Kenteq), J.F.P. Daams (DAF Trucks), F.A. Maas Geesteranus en P.J.E. Maas Geesteranus, W.I.J. van der Veere (Uneto-VNI), A.C.A. Verhoeven (Metaalunie).





Organiserende partijen

Kenteq
Kenteq is het kennis- en adviescentrum voor technisch vakmanschap. Kenteq ontwikkelt en vertaalt kennis en draagt die over aan zijn klanten in de techniek als een soort kennismakelaar. Techniek is het speelveld; de wortels liggen diep in de installatie, metaal en elektro. De insteek die Kenteq kiest is die van de loopbaan van vakmensen. Kenteq richt zich op het onderhouden van en informeren en adviseren over de kwalificatiestructuur, het verzamelen en verstrekken van arbeidsmarktinformatie, het bieden van opleidingsadvies en begeleiding van leerlingen. Kenteq is aanbieder van cursussen, leermiddelen, examens en employabilitytrajecten.

Stichting ir. W. Maas Geesteranus Fonds
Deze stichting houdt de herinnering levend aan wijlen ir. W. Maas Geesteranus en zijn bijzondere verdiensten voor de ontwikkeling van het beroepsonderwijs en de vakopleiding voor jongeren. Vakmanschap en persoonlijke kwaliteiten beschouwde hij als onlosmakelijk verbonden. De met Kenteq samenwerkende stichting kent elk jaar prijzen toe aan praktijkopleiders met een bijzondere staat van dienst en treedt op als jury bij de verkiezing van Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van het jaar.


---