Gemeente Breda

Visie op kunst in de Bredase openbare ruimte vastgesteld

Deze week is de notitie âVerbeelding van ambitiesâ een visie voor kunst in de openbare ruimte van Breda vastgesteld.

Opmerkingen van Bredase culturele instellingen en kunstenaars met name over de aandacht voor kwaliteit en artistieke zeggingskracht van kunst in de openbare ruimte zijn in de notitie verwerkt.

Â

Wethouder Willems: âDe laatste tien jaar is er nogal wat veranderd op het gebied van de kunsten. Er is een grotere verscheidenheid aan kunstvormen ontstaan die voortkomen uit nieuwe ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Ik vind het toepassen van kunst in de openbare ruimte erg belangrijk en ben erg blij dat de culturele instellingen dit beleid ondersteunen.â

Â

In de notitie staat onder meer dat gebruikers en inrichters van plekken voortaan actiever betrokken worden bij het proces dat leidt tot kunst in de openbare ruimte. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij straks zelf een kunstopdracht aanvragen. Daarnaast komt er een flexibele pool van kunstadviseurs, om beter op de vraag in te kunnen spelen. Verder is het de bedoeling om communicatie en educatie in alle fasen van het werkproces op te nemen, om draagvlak te creëren bij de betrokken partijen. Ook wordt de inventarisatie van kunst-objecten in Breda en de daarbij behorende afspraken over beheer en behoud compleet gemaakt.

Tenslotte is in de notitie opgenomen dat op het moment dat de economie weer aantrekt de âpercentageregeling infrastructuurâ, waarbij 1% van de kosten van infrastructurele projecten naar kunsttoepassing gaat, in werking gesteld wordt.

Â

De notitie komt eind januari aan de orde in de Commissie Mens en Maatschappij en op 11 februari in de gemeenteraad.

Â

Breda, 20 januari 2010

Notitie 'Verbeelding van ambities'