Gemeente Heusden


Ondertekening intentieovereenkomst mfa Dillenburg

Gemeente Heusden en OMO Scholengroep De Langstraat, waarvan het d'Oultremontcollege in Drunen deel uitmaakt, hebben dinsdag 19 januari een intentieovereenkomst getekend voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie (mfa) bij het d'Oultremontcollege. De mfa gaat plaats bieden aan een sporthal, een uitbreiding van de school en aan jeugdwelzijnswerk.

De twee partijen zijn overeengekomen dat ze bij de ontwikkeling van de mfa gezamenlijk optrekken. Ook als het gaat om het beheer en de exploitatie zullen de gemeente en OMO als partners door het leven gaan. Het deel waarin de school wordt ondergebracht, wordt eigendom van OMO. De overige delen komen in bezit van de gemeente.

Mijlpaal
Wethouder Raymond van den Bos spreekt van een belangrijke mijlpaal voor zowel de gemeente als het d'Oultremontcollege. Van den Bos: "Het complex gaat een belangrijke stempel drukken op de ontwikkeling van het gebied rondom de Dillenburg. De kwaliteit van dit nog te ontwikkelen gebied staat of valt met de ontwikkeling van de mfa en het gezondheidscentrum dat er naast gesitueerd wordt." De realisatie van de mfa biedt het d'Oultremontcollege de kans een aantal ambities te verwezenlijken.

Vervolg
Nu de intentieovereenkomst een feit is, zijn de ambities en spelregels bekend. Het is nu aan de gemeenteraad om de kaders vast te stellen. Uiteindelijk moet dit resulteren in een ontwerp, dat naar verwachting in de loop van 2011 gereed is.
Geplaatst op: 20 januari 2010
Laatste besmette geitenhouderij in Heusden geruimd

Ook de tweede besmette geitenhouderij in de gemeente Heusden is inmiddels geruimd. Dit gebeurde op dinsdag 19 januari op het bedrijf aan de Margrietweg in Drunen. In totaal werden er 722 geiten geruimd. Het is daarmee een forse aderlating voor de betrokken geitenhouder.

De drachtige geiten op het met Q-koorts besmette bedrijf werden in opdracht van het ministerie van LNV geruimd. De ruiming verliep zonder problemen.

Medeleven
Burgemeester Willems onderhoud intensief contact met de geitenhouders van de besmette bedrijven in Heusden. Hij liet hen al eerder weten met hen mee te leven. Hij vindt het verschrikkelijk dat zij zoveel dieren verliezen en dit moeten meemaken, terwijl zij zich met hart en ziel voor het bedrijf inzetten. In zijn nieuwjaarstoespraak liet hij ook al weten dat hij vindt dat er veel te lang gewacht is vanuit het ministerie met het aanpakken van de Q-koorts.

Ziektegevallen
In de gemeente zijn tot nu toe 121 ziektegevallen bekend, waarvan 90 afkomstig uit Vlijmen. Het aantal ziekmeldingen lijkt te stabiliseren.

Vervolg
Vanaf eind januari krijgt ieder besmet bedrijf nog een tweede controle van de Voedsel en Waren Autoriteit om te zien of er toch nog drachtige geiten zijn achtergebleven. De verwachting van het ministerie van LNV is dat het aantal besmette bedrijven waar drachtige geiten geruimd moeten worden, nog verder kan oplopen.
Geplaatst op: 20 januari 2010
Massaontslag Wärtsilä klap voor Heusden

Het college van Heusden betreurt het besluit van Wärtsilä om de productie van Drunen over te hevelen naar China. Hiermee verliezen 420 medewerkers van Wärtsilä Netherlands B.V. in Drunen hun baan.

"Dit is een enorme klap. Vooral voor de mensen en hun gezinnen die hierdoor werkloos raken. Maar ook voor de economie hier in de regio", reageert burgemeester Henk Willems van de gemeente Heusden, waarvan Drunen deel uitmaakt. "Want ook voor de vele toeleveringsbedrijven zal dit besluit grote gevolgen hebben." Naar verwachting verdwijnen bij de toeleveranciers enkele tientallen banen. Met ruim 700 medewerkers is Wärtsilä op dit moment de grootste werkgever binnen de gemeente. De R&D- en serviceafdelingen - met in totaal zo'n 300 medewerkers - blijven in Drunen gevestigd.

Willems spreekt van een groot drama voor de gemeenschap Drunen. Wärtsilä en met name haar voorganger Lips hebben in de loop der jaren een zeer hechte band met het dorp opgebouwd. De komst van Lips in 1939 was de aanzet tot industrialisatie van het dorp. Het bedrijf groeide in korte tijd uit tot een leidende onderneming op het gebied van scheepsvoortstuwing en gaf Drunen internationale bekendheid. Jarenlang investeerde het bedrijf in onderwijs en huisvesting voor haar medewerkers, waarmee Lips een groot stempel drukte op de maatschappelijke ontwikkeling van Drunen. In haar hoogtijdagen bood de onderneming werk aan meer dan 2.500 mensen.

Nieuwe kansen
Ondanks deze onheilstijding wil het college niet bij de pakken neerzitten. "We zien dat door mondiale ontwikkelingen steeds meer bedrijven in de maakindustrie uit ons land wegtrekken. Onze kansen liggen juist op het gebied van innovatie en research & development", stelt Willems. "Dat zijn de takken van sport waarop we ons moeten richten." Het college wil dan ook blijven investeren in Metal Valley, het samenwerkingsverband van in Drunen gevestigde bedrijven in de non ferro industrie (Wärtsilä, SAPA en LDM), dat zich richt op R&D, innovatie en scholing. Behalve de betrokken bedrijven speelt ook het onderwijs daarbij een belangrijke rol.

Het college heeft inmiddels contact gehad met de directie van Wärtsilä Netherlands B.V.. Afgesproken is dat beide partijen gezamenlijk gaan bekijken wat de mogelijkheden en kansen voor de toekomst zijn. Voor de korte termijn richt de gemeente zich op de medewerkers die straks op straat staan. De eerste contacten met het UWV hierover zijn inmiddels gelegd.

Ook in het verleden heeft de gemeente wat dat betreft haar rol gepakt. In de jaren negentig kocht het een groot stuk grond van Lips, dat destijds in liquiditeitsproblemen verkeerde. Op dat stuk grond werd later bedrijventerrein Groenewoud II aangelegd. Geplaatst op: 20 januari 2010
Uitreiking sleutels aan carnavalsprinsen en -prinsessen

Op donderdag 11 februari 2010 draagt burgemeester Henk Willems symbolisch `de sleutels van de gemeente Heusden' over aan de prinsen en prinsessen van Haorendam, Zaandhaozenlaand, Knotwilgendam, Dwergonië, Wallepoepersland en Maoskesdam.

In café 't Hart van Drunen, Grotestraat 78 in Drunen worden om 17.30 uur de sleutels aan de jeugdprinsen en -prinsessen overhandigd en om 20.30 uur aan de Prinsen en Prinses. Dit alles gaat natuurlijk gepaard met de nodige festiviteiten.
Geplaatst op: 20 januari 2010