KNHS

FEI lanceert een nieuw Risk Management plan voor eventingsport 20 januari 2010
Cross Country

ERMELO (KNHS) -Op een FEI bijeenkomst afgelopen weekend in het Zweedse Malmö werd met diverse landen gesproken over Risk Management in de eventingsport. Een wereldwijd actieplan moet leiden tot het verminderen van ongevallen in de cross country.

Op de FEI bijeenkomst in Malmö waren 22 landen aanwezig waarbij maar liefst acht landen een presentatie gaven over hoe het Risk Management van eventing in hun eigen land is geregeld. Namens de KNHS waren Teun Platenkamp (National Safety officer) en Gert Naber (Hoofd Sportontwikkeling KNHS) aanwezig. De Nederlandse presentatie over de laatste ontwikkelingen van de breekboom, inmiddels omgedoopt tot Dutch pole, werd goed ontvangen. Met name de wijze van financiering, de verhoging van het inschrijfgeld van 2,50 euro bij eventingwedstrijden, kreeg veel bijval. Bovendien gaat de KNHS met haar regelgeving met betrekking tot de veiligheid verder dan de meeste landen. Het KNHS promotiesysteem waarbij de combinatie alleen doorstroomt naar een hogere klasse bij het behalen van voldoende winstpunten, beschermt paarden en ruiters tegen het te snel doorstromen naar een hogere klasse.
Door enkele landen werd met name het aanleren van een goede valtechniek als een belangrijk punt aangevoerd om blessures te voorkomen. Ook hebben enkele landen al een medische test of een fitheidtest ingevoerd die de ruiter moet goedkeuren voordat hij/zij aan de eventingsport mag deelnemen. Uit analyse is namelijk gebleken dat veel vallen door de ruiter kunnen worden voorkomen door het paard beter te begeleiden naar de hindernissen.

Doel Eventing Committee
Veel vallen zijn zonder noemenswaardige gevolgen, al is een deelnemer wel direct uitgesloten van deelname na een val. Vanaf 2010 is het op FEI-wedstrijden voor de deelnemers verplicht om zich door de wedstrijdarts zich te laten onderzoeken na een val. Sinds 2004 hebben zich zes fatale ongevallen voorgedaan op een totaal van 2,3 miljoen genomen hindernissen. Het FEI Eventing Committee heeft zich als doel gesteld om het aantal vallen met 10% te verminderen in de komende drie jaar. Uit cijfers blijkt dat de meeste vallen op viersterren niveau plaatsvinden en de minste vallen op 1-ster niveau, dit is tevens het niveau waarin de meeste starts plaatsvinden en waarin internationaal ook de meeste groei in het aantal starts kan worden waargenomen. Eventing is en blijft echter een discipline waarin je meer risico loopt dan in de andere paardensport disciplines en de taak van het Eventing Commitee is het risico goed in beeld te brengen en dit te managen aldus Giuseppe Della Chiesa (ITA), voorzitter van het FEI Eventing Committee en FEI Eventing Risk Management adviseur.