Gemeente Utrecht

Schriftelijke vragen over de reconstructie Europalaan in Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
15 Vragen van de heer C. Baerveldt
(ingekomen19 januari 2010)

Volgens een persbericht van de Stichting Streetcornerwork (SCW) is het college van B&W van plan om haar subsidie voor Streetcornerwork in Kanaleneiland stop te zetten per 1 januari 2010. De beoogd opvolger, Cumulus Welzijn, heeft volgens de stichting aangegeven niet de dossiers over te willen nemen. Het is op dit moment onduidelijk wat er gaat gebeuren met bestaande afspraken van en met jongeren. De kans bestaat dat jongeren die door SCW begeleid werden, buiten zicht te raken. Omdat het merendeels om risicojongeren gaat, kan dat de onveiligheid in Kanaleneiland vergroten.

Wij willen het college daarom het volgende vragen:


1. Is het college bekend met de problemen die er sinds 4 januari 2010 zijn met de jongeren die een traject volgden bij SCW, in het bijzonder: a. Klopt het dat een deel van deze jongeren niet meer begeleid wordt in trajecten als opleiding, schuldhulpverlening, preventie? b. Klopt het dat Chill Eiland na 6 januari 2010 gesloten is? Zo ja, wat is daarvan dan de oorzaak? c. Welke effecten verwacht het college op de veiligheid in de buurt, aangezien het hier veel jongeren betreft die voorheen problemen veroorzaakten?
2. Herkent het college zich in de klachten van de SCW en (in hoeverre) vindt het college deze klachten terecht? Het gaat hier vooral om: a. De korte termijn waarop de subsidie werd stopgezet en de korte termijn waarop de stichting kon reageren. b. Het ontbreken van een professionele inhoudelijke motivering van het besluit om het contract met SCW op te zeggen en het daarbij negeren van positieve elementen uit de evaluatie door DSP. c. Het feit dat het wijkbureau Zuidwest zonder overleg met de SCW opdracht heeft gegeven om de sloten van Chill eiland te vervangen en het pand op Rooseveltlaan 488 te barricaderen, terwijl de SCW een eigen huurovereenkomst had en er nog actief jongeren begeleidde?
3. Wil het college de SCW vanwege de continuïteit nog haar werk laten voortzetten tot minstens de zomer van 2010? Zo nee, waarom niet?
4. Wil het college de beslissing om de SCW al of niet te (blijven) subsidiëren afhankelijk te maken van een onafhankelijke evaluatie (DSP). Zo nee, waarom niet?