D66

woensdag 20 januari 2010

Vragen D66 over opslaan beelden bodyscanners

Europarlementariƫr Sophie in t Veld heeft vragen gesteld in het Europees Parlement in Straatsburg over berichten dat bodyscanners wel degelijk beelden kunnen opslaan en versturen.

veiligheid

Beelden van bodyscanners opslaan of ze per computer versturen is een onnodig groot risico voor de privacy. We willen niet dat er straks naaktbeelden van mensen op het internet terecht komen. Het opslaan van beelden voegt ook niets toe aan de veiligheid, zegt In 't Veld. Ondanks beloften van de Amerikaanse overheid dat gegevens niet opgeslagen zullen worden, blijkt uit overheidsdocumenten dat in de offerte voor de scanners wel degelijk specifiek om deze technische mogelijkheden is gevraagd.

druk VS

Vandaag is de Europese Raad van ministers in het Spaanse Toledo bijeen om te praten over een gezamenlijke regeling voor veiligheidsscanners op Europese vliegvelden. Verschillende landen in de EU, waaronder Nederland, hebben inmiddels bodyscanners besteld. D66 vindt dat de EU de druk van de VS moet weerstaan om hetzelfde systeem in te voeren en dat is de reden van mijn parlementaire vraag, licht in t Veld toe.

Minister van Justitie Hirsch Ballin

Tegelijkertijd heeft D66-leider Alexander Pechtold de Nederlandse minister van Justitie om opheldering gevraagd. Voor Schiphol zijn zestig nieuwe scanners besteld en D66 wil van de minister weten of hiermee net zoals in de VS beelden kunnen worden bewaard.