De Nederlandse Bank

Icesave en 500 miljoen euro - 20 januari 2010

Nieuwsbericht

Datum 20 januari 2010

In de pers komt met enige regelmaat het bericht terug als zou DNB met Landsbanki, de aanbieders van Icesave, hebben afgesproken dat zij in Nederland maximaal 500 miljoen euro spaargeld mochten ophalen.

Landsbanki heeft DNB in februari 2008 gemeld in het eerste jaar te verwachten 500 miljoen euro aan spaargeld aan te trekken. In de publiciteit is dit bedrag van 500 miljoen euro een eigen leven gaan leiden, waarbij de indruk is ontstaan dat DNB een maximum met Landsbanki zou hebben afgesproken. Dat DNB zo'n afspraak zou hebben gemaakt met Landsbanki, is dus niet correct.

Ook de externe onderzoekers, prof. mr. A.J.C. de Moor-van Vugt en prof. mr. C.E. du Perron, concluderen dit in hun onderzoeksrapport 'De bevoegdheden van De Nederlandsche Bank inzake Icesave' van 11 juni 2009. Zij schrijven daarover: 'Van een afspraak tussen DNB en Landsbanki over een maximumbedrag, waaraan in de pers is gerefereerd, is ons echter niet gebleken. Landsbanki, noch DNB stelt ook dat een dergelijke afspraak zou zijn gemaakt. Het verwachte bedrag wordt midden juli al gehaald.'

---