Groen!

Groen! wil Vlaamse ministers pas laten aanstellen na hoorzitting

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 20 januari 2010 in "Algemeen"

Naar aanleiding van het actieplan Plenum 2009-2014 waarmee parlementsvoorzitter Jan Peumans de werking van het Vlaams parlement wil verbeteren, heeft Groen! een aanvullende nota samengesteld met vijf eigen voorstellen die de parlementaire werking daadwerkelijk zullen verbeteren. Vooral het voorstel om de Vlaamse ministers pas te benoemen na een hoorzitting in het Vlaams Parlement zoals gebeurt in het Europees parlement, zou een grote stap voorwaarts zijn.

Een hoorzitting laat toe aan de parlementsleden om de inzichten en de geschiktheid van een toekomstig minister te beoordelen. In de voorbije dagen toonde het Europees Parlement aan dat een dergelijke hoorzitting zinvol is. Kandidaat-commissarissen worden er op een ernstige manier op de rooster gelegd. De Bulgaarse kandidaat-commissaris Rumiana Jeleva werd zelfs naar huis gestuurd.

Fractieleider Filip Watteeuw: "Deze hoorzitting is logisch: de houding en kennis van ministers is cruciaal om het parlement te versterken. Ook bij hen moet er een `debatreflex' zijn. Ministers moeten hun dossiers voldoende kennen om tot een echt debat in staat te zijn. In de commissies gedragen sommige ministers zich nu te veel als voorleesministers. Sommige ministers komen in hun antwoord niet verder dan het voorlezen van een tekst die werd opgesteld door hun kabinetsmedewerkers. Bij begrotingsdebatten of beleidsnota's antwoorden sommigen zelfs enkel met vertraging. Een hoorzitting zou al heel veel kunnen verduidelijken."

Even belangrijk zal zijn, dat ook parlementsleden van de meerderheid blijvend durven kiezen voor een parlementaire reflex eerder dan voor een coalitiereflex.

Het actieplan Plenum 2009-2014 is voor Groen! een ernstige poging om de kwaliteit van het parlementair werk te versterken. In het actieplan staan diverse zinvolle en sterke voorstellen opgesomd. Zo ook het voorstel om een bureau van de commissie de agenda's te laten bepalen, de procedure van snelle, schriftelijke vragen, een andere aanpak van het jaarverslag en de afschaffing van de niet werkende verplichting om te stemmen als je je loon wilt krijgen.

Klik hier om de volledige nota na te lezen.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter