Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

50 ideeën voor nieuwe bossen

Nieuwsbericht | 20-01-2010

Particulieren die een stukje bos sparen waarop na hun overlijden de as wordt uitgestrooid. Bedrijven die in ruil voor de financiering van nieuw bos de mogelijkheid krijgen dit bos in de vorm van het bedrijfslogo te planten. Kleine supermarkten langs snelwegen met daarachter een 'supermarktbos' voor een picknick In de winkel een actie waarbij je niet voor gadgets spaart, maar voor een mooi bos. Deze concepten staan in het boekje '50 ideeën voor nieuwe bossen', dat minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag heeft aangeboden aan het Bosschap.

Nederland heeft in vergelijking met omringende landen als België en Duitsland nog steeds weinig bos (Nederland 10% landoppervlak, België 23% en Duitsland 31%). De aanleg van nieuwe bossen is volgens minister Verburg juist in een zo verstedelijkt en dichtbevolkt land van groot belang. "Bossen zijn goed voor onze geest en lichamelijke gezondheid, bieden plaats aan vele soorten planten en dieren en zijn ook economisch van groot belang". Het boekje '50 ideeën voor nieuwe bossen' is een van de manieren waarmee LNV en het InnovatieNetwerk van LNV de aanleg van nieuwe bossen stimuleren.

Minister Verburg wil graag dat alle Nederlanders zich verantwoordelijk voelen voor het Nederlandse bos. Gemiddeld bezoekt een Nederlander twaalf keer per jaar een bos. Vorige week pleitte de minister tijdens de opening van de Vakantiebeurs voor de mogelijkheid van CO2-compensatie van vliegreizen. De minister wil het voor de burger makkelijker maken om CO2 van gevlogen kilometers ook in Nederland te compenseren om op deze manier de schade aan de natuur en het klimaat te beperken.

'50 ideeën voor nieuwe bossen' is een bundeling van vijftig inzendingen van de wedstrijd 'Battle of Concepts' van het InnovatieNetwerk van LNV. De opdracht was het ontwikkelen van een creatief en innovatief concept voor de aanleg van nieuwe bossen in Nederland.

InnovatieNetwerk is al in gesprek met Stichting Klimaatlandschap Nederland, die met windmolens in combinatie met bosaanleg aan de slag wil.

Zie voor het boekje www.minlnv.nl.