Sint Franciscus Gasthuis
* 20 jan 2010

Rotterdamse ziekenhuizen wisselen gegevens uit

Drie Rotterdamse ziekenhuizen, het Maasstad Ziekenhuis, het Erasmus MC en het Sint Franciscus Gasthuis, gaan binnenkort de medische informatie van hun patiënten met elkaar delen. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat medicatiefouten worden gemaakt, dat allergieën over het hoofd worden gezien en dat patiënten hun verhaal steeds opnieuw moeten vertellen. De ziekenhuizen zullen daarom gezamenlijk een kerndossier gaan aanleggen over de inwoners van de grootregio Rotterdam die hun artsen bezoeken.

De directies hebben maandag 18 januari op de Euromast hun handtekening gezet onder een intentieverklaring. Het landelijk expertisecentrum voor ict in de zorg, Nictiz, en RijnmondNet, dat zorgt dat medische gegevens veilig over een besloten internetverbinding kunnen reizen, tekenden mee.

De ziekenhuizen gaan gebruik maken van het internationaal erkende Continuity of Care Document (CCD). Omdat lang niet alle medische gegevens van een patiënt relevant zijn voor behandelend artsen, is gekozen voor het CCD. Dat is een zogeheten kerndossier waarin gegevens staan die voor alle behandelend artsen belangrijk zijn om te weten. Te denken valt aan informatie over allergieën, medicijngebruik, aandoeningen en eerder genoten behandelingen. Om te zorgen dat artsen elkaar te allen tijde goed begrijpen, wordt in het dossier gebruik gemaakt van een internationaal erkende medische taal: Snomed CT.

Snomed CT, dat staat voor Systematic Nomenclature of Medicine Clinical Terms, is te beschouwen als een internationale medische vertaalmachine voor artsen. Het expertisecentrum Nictiz gaat zorgen dat Snomed ct ook in het Nederlands kan worden gebruikt.

Op den duur moet het CCD-kerndossier ook door de inwoners zelf in te zien zijn via Zorgportaal Rijnmond. Dat is het door RijnmondNet beheerde beveiligde platform van zorgverleners in de Rijnmond. Deze mogelijkheid kan grote voordelen bieden als iemand bijvoorbeeld buiten zijn eigen woonplaats de hulp van een dokter moet inroepen.

Maar ook als hij/zij tijdens een vakantie in Spanje ziek wordt en daar een arts moet raadplegen, kan toegang tot zijn kerndossier grote voordelen hebben. Deze Spaanse arts kan, met het internationale Snomed, het dossier in het Spaans vertalen zodat ook hij weet welke medicijnen de vakantieganger (heeft) gebruikt en welke allergieën hij/zij eventueel heeft.

Zo ver is het echter nog niet. De Rotterdamse ziekenhuizen hebben maandag afgesproken het kerndossier en Snomed CT de komende tijd in hun eigen ziekenhuis te zullen implementeren. De bedoeling is dat op den duur ook andere zorgverleners zich aansluiten bij het initiatief dat uiteindelijk het doel heeft de veiligheid van patiënten te verbeteren.