Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamerbrief met antwoord op Kamervragen over strijdige wetgeving

20 januari 2010 - kamerstuk

Kamerbrief over een rechtszaak waarin twee sportvliegers veroordeeld zijn wegens verstoring van de natuur in de Oostvaardersplassen. Ze vlogen wel volgens de voorschriften van de luchtvaartwetgeving.

Datum 20 januari 2010
Betreft beantwoording kamervragen leden Snijder-Hazelhoff en Meeuwis (VVD) over strijdige wetgeving, 20 november 2009

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u, mede namens de minister van Verkeer en Waterstaat, een reactie op de vragen van de leden Snijder-Hazelhoff en Meeuwis (VVD) over strijdige wetgeving. Deze vragen werden mij toegestuurd op 20 november 2009 (nummer 2009Z22215).
Ik heb kennis genomen van bedoeld persbericht. Mij is gebleken dat de uitspraak is gebaseerd op artikel 11 van de Flora- en faunawet, waarin staat dat de rustplaatsen van beschermde inheemse diersoorten niet verstoord mogen worden. De desbetreffende rechter is in de uitspraak tot de conclusie gekomen dat er sprake was van een overtreding van het genoemde artikel. Deze uitspraak is echter nog niet onherroepelijk geworden, aangezien de betrokken piloten beroep hebben ingesteld. Ik zal de uitspraak van de beroepsrechter afwachten voordat ik een definitieve reactie naar de Tweede Kamer stuur. Vooruitlopend hierop wil ik het volgende aangeven. Indien inderdaad blijkt dat er sprake is van onduidelijkheid ten aanzien van de regelgeving voor de bescherming van de natuur en die voor de luchtvaart, dan zal deze onduidelijkheid moeten worden weggenomen. In overleg met mijn ambtgenoot van Verkeer en Waterstaat zal ik dit onderzoeken en nagaan of aanvullend beleid of aanpassing van de regelgeving nodig is opdat ook in de toekomst het bestaand gebruik van het luchtruim door de kleine luchtvaart kan worden bestendigd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg