Gemeente Medemblik

Overhandiging boek Medenblicker Scharre-zoodtje

Op 18 januari overhandigde wethouder Zwagerman het boek `Medenblicker Scharre-zoodtje' aan de heer Ho Ten Soeng, voorzitter van de stichting Vrienden van het Westfries Archief. Dit in aanwezigheid van de directeur van het Westfries Archief de heer Dekema, enkele leden van de stichting en de tipgever van het boekje, de heer Swart. De overhandiging vond plaats in het Westfries Archief te Hoorn.

Bijzonder boekje
Begin 2009 kreeg het Westfries Archief bericht dat door een antiquariaat in Haarlem een bijzonder boekje werd aangeboden: Medenblicker Scharre-zoodtje, ghevangen en ontweydt van verscheyden Visschers: Overgoten met een Sanghers-sausjen door Mr. H.J. Prins, Organist en Voorsanger binnen Medemblick.

Aanwinst voor het Archief
Wethouder Zwagerman: "Het in 1650 in Medemblik uitgegeven boekje is zeer zeldzaam en gedrukt op het handige formaat van 10x15 cm. Het boekje bevat een verzameling met voornamelijk stichtelijke liederen." De heren Ho Ten Soeng en Dekema gaven aan dat het bijzondere boekje een prachtige aanwinst is voor het Westfries Archief.

Actief kunst- en cultuurbeleid
Dankzij financiële steun van de gemeente Medemblik kon het boekje begin december 2009 aan de historische bibliotheek van het Westfries Archief worden toegevoegd. Daar waar mogelijk biedt de gemeente financiële steun bij bijzondere gelegenheden van historische verenigingen. De overhandiging van dit boekje aan het Westfries Archief en ondersteuning bij de restauratie van de Zandstenen leeuwen van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick zijn voorbeelden hiervan. De gemeente voert een actief kunst- en cultuurbeleid. Dit is in 2009 vastgelegd in een cultuurnota `De Verhalen uit Medemblik'. De drie leidende thema's in de cultuurnota zijn: historie, dorpscultuur en water.