KRO

KRO Brandpunt terug op televisie

Uitzenddatum: 20/01/2010

Het spraakmakende en trendsettende KRO-actualiteitenprogramma Brandpunt keert vanaf september 2010 wekelijks terug op de Nederlandse televisie, op zondagavond rond 22.00 uur op Nederland 2. De KRO is erg gelukkig met deze uitkomst van de onderhandelingen over de actualiteitenzendtijd binnen de publieke omroep, aldus directievoorzitter Koen Becking, die de terugkeer van Brandpunt omschrijft als "een geweldig succes".

De KRO heeft zich de afgelopen tijd flink geprofileerd in het domein nieuws en opinie. Koen Becking: "We zijn behoorlijk gegroeid in dit domein. We geven gevolg aan de ambitie om de KRO in de serieuze journalistiek weer stevig op de kaart te zetten. Behalve KRO's In de schaduw van het nieuws (met Arie Boomsma), Bij ons in de BV en Reporter brengen we binnenkort ook nieuwe kritische programma's als Oog in Oog en Reporter International. De onderzoeksjournalistiek wordt trouwens ook in Brandpunt stevig ondergebracht."

In de herschikking en herverdeling van de actualiteitenzendtijd laat de KRO, mede door het toetreden van nieuwe omroepen, het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland los. Dit programma zal na acht jaar verdwijnen om plaats te maken voor een ochtendprogramma van Wakker Nederland. Koen Becking: "Het is spijtig dat de ervaring die we hebben opgebouwd in het ochtendslot nu verloren gaat. We zijn daar met Goedemorgen Nederland en diens voorganger Ontbijt TV vanaf 1993 goed aanwezig geweest. Maar de omroepkoek wordt komend seizoen nu eenmaal door meer omroepen gedeeld. Dat het ochtendslot daarbij naar Wakker Nederland is gegaan, is voor de KRO erg vervelend, maar gezien het totaalpakket acceptabel. Ik ben tevreden en blij met de programmering van de publieke omroep als geheel en feliciteer de nieuwe toetreders met het bereikte resultaat.

Brandpunt was van 1959 tot 1996 een begrip in televisieland. In de jaren zestig introduceerde Brandpunt de onafhankelijke, kritische journalistiek op de Nederlandse televisie. In 1996 ging de rubriek om omroeppolitieke redenen op in Netwerk, een samenwerkingsverband met NCRV en AVRO. De afgelopen jaren is de roep om een scherpere profilering van de actualiteitenrubrieken op televisie steeds sterker geworden. Koen Becking: "De terugkeer van Brandpunt past bij de overtuiging binnen de publieke omroep dat er meer ruimte moet zijn voor geprofileerde programma's, gekoppeld aan maatschappelijke stromingen. Het is een goede zaak dat het duiden van het nieuws overgelaten wordt aan ledengebonden omroepen. Ik verwacht dat de kijker zeker zal profiteren van deze veranderingen."