Project De Maaswerken

Verbreding Julianakanaal tussen Limmel en Elsloo vastgesteld

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft het besluit genomen om twee passeervakken in het Julianakanaal aan te leggen en de bocht bij Elsloo te verbreden. Deze maatregelen maken deel uit van de modernisering van de Maasroute.
Vanaf 20 januari ligt het besluit ter inzage. De komende zes weken is het mogelijk om tegen het besluit beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Volgens planning start de verbreding van de bocht bij Elsloo in 2013 en de aanleg van de passeervakken in 2015.

Het besluit om het Julianakanaal te verbreden met de aanleg van twee passeervakken en om de bocht bij Elsloo te verbreden is de derde aanvulling op het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute.
Medio 2008 heeft het Ontwerp-Tracébesluit Zandmaas/Maasroute Aanvulling III en het bijbehorende MER Julianakanaal ter inzage gelegen. Als gevolg van de ingediende reacties heeft eind 2008 een aangepast MER Julianakanaal ter inzage gelegen. Op 11 december 2009 heeft de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat het definitieve Tracébesluit Zandmaas/Maasroute Aanvulling III vastgesteld.

Besluit verbreding Julianakanaal nodig voor moderne vaarroute

Het verbreden van het Julianakanaal maakt deel uit van het deelproject Maasroute van de Maaswerken. Het Maasrouteproject beoogt de modernisering van de vaarroute tussen Weurt en Ternaaien om daarmee de vaarweg veiliger, vlotter en beter toegankelijk te maken voor goederentransport over water.
De Maasroute is een Europese hoofdvaarweg die binnen het Trans Europese Netwerk van vaarwegen is opgenomen als prioritair project. De Europese Unie kent om die reden subsidie toe aan het project.

Informatie voor geïnteresseerden

Het besluit en de bijbehorende documenten liggen vanaf 20 januari ter inzage op de gebruikelijke plaatsen, zoals de gemeentehuizen en bibliotheken in de regio. De documenten, het Tracébesluit Aanvulling III en de Nota van Antwoord, zijn vanaf die datum ook via deze site te downloaden.