Ingezonden persbericht


Kindertentoonstelling 'Publiceer het maar' reist naar Roemenië

Publiceer het maar, de eerste kindertentoonstelling van het Graphic Design Museum, is vanaf 20 januari te zien in het Roemeense nationale museum voor moderne kunst MNAC in Boekarest.

Het Roemeense museum is erg blij met de samenwerking. "De projecten die het Graphic Design Museum voor kinderen ontwikkelt, zijn bijzonder leuk en dynamisch", zegt Irina Radu, hoofd educatie, communicatie en fondsenwerving van het Museul National De Arta Contemporana (MNAC). Voor het Graphic Design Museum is overname een bevestiging van de kwaliteit van de expositie. "Publiceer het maar is de eerste kindertentoonstelling die we zelf hebben ontwikkeld", zegt conservator Marieke van Oudheusden. "Het is een volwaardige tentoonstelling voor kinderen van 8 tot 14 jaar, die educatief goed in elkaar zit. Het is mooi dat het MNAC Roemeense kinderen nu de kans biedt om kennis te maken met grafische vormgeving."

Designpolitie
Publiceer het maar was van juni 2008 tot juni 2009 te zien in het Graphic Design Museum. De tentoonstelling werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met De Designpolitie en Studio Laurens van Wieringen. Het ontwerp werd beloond met de Zilveren Lamp 2008, een vakprijs van de Art Directors Club Nederland (ADCN). "Na deze erkenning van vakgenoten, blijkt nu dat ook andere musea het concept waarderen", zegt Richard van der Laken van de Designpolitie. "Dat is voor ons een heel groot compliment. Als grafisch ontwerpers was het een grote uitdaging een tentoonstelling voor kinderen te ontwerpen. We weten nu dat het klopte, dat we in onze opdracht geslaagd zijn."

Universele beeldtaal
De tentoonstelling is relatief gemakkelijk te verhuizen naar een buitenlands museum. "De vormen, kleuren en letters waarmee kinderen in Publiceer het maar ontwerpen en publiceren, zijn universeel", verklaart conservator Marieke van Oudheusden, die de samenwerking met hulp van de Nederlandse ambassade in Boekarest tot stand bracht. "In de hele wereld communiceren mensen in beeldtaal; dat maakt de tentoonstelling geschikt om langs verschillende landen te touren."

()