Forum


20 januari 2010

Bijeenkomst Taal & Participatie in Almelo

De rol van vrijwilligersorganisaties van migranten en intermediars Vrijwel iedereen ziet het belang van het leren van de Nederlandse taal. Nieuwe Nederlanders willen net als alle inwoners van Nederland zelfstandig functioneren in de samenleving. Het beheersen van de Nederlandse taal is daarbij essentieel. Migranten die graag mee willen doen in de samenleving, maar de taal onvoldoende beheersen (zogenaamde `inburgeringsbehoeftigen') krijgen van de gemeente een inburgeringaanbod. Van dit aanbod wordt nog onvoldoende gebruik gemaakt. Welke rol zien migrantenorganisatie en sleutelfiguren in de gemeente Almelo weggelegd, als het gaat om de werving van de vrijwillige inburgeraars?
FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en de gemeente Almelo willen tijdens deze bijeenkomst op zoek naar innovatieve ideeën, die de vrijwillige nieuwe Nederlander stimuleren en enthousiasmeren om de Nederlandse taal te leren via het aanbod van de gemeente Almelo.

Voor wie?
Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor migranten vrijwilligersorganisaties en sleutelfiguren/ intermediairs met een achterban en een bereik in Almelo, die er voor open staan samen op te trekken met gemeente Almelo.

Programma
17:15 uur Inloop met buffet
18:00
Opening, dagvoorzitter Mohamed Mahdi (FORUM)
Kort interview met wethouder Theo Schouten van Almelo 18:10 Welkomstwoord door een vertegenwoordiger van FORUM 18:20 Belang van de Nederlandse taal en het samenwerken met de gemeente door Ahmet Azdural (directeur Inspraak Orgaan Turken in Nederland)
18:40 Inventarisatie van aandachtpunten onder leiding van de dagvoorzitter
19:15 Pauze
19:30 Uiteen in werkgroepen onder begeleiding van gespreksleiders 20:30 Delen van ideeën
20:45 Reflectie door cursusaanbieder ROC van Twente 20:55 Samenvatting en aanbevelingen door de dagvoorzitter 21:00 Afsluiting onder genot van hapje en drankje

Deelname
Deelname kunt u per mail doorgeven aan Priscilla Magee: p.magee@forum.nl

Locatie
Theaterhotel Almelo, Schouwburgplein 1, 7607 AE Almelo