Ingezonden persbericht


Droom van straatvoetballer Rathinho gaat in vervulling

De Nederlander Kenan Koseoglu, beter bekend als Rathinho, wordt profvoetballer in Azië

Rathinho, de bekende trukendoos van Soccershowdown en buitenspeler van hoofdklasser SC Feyenoord, reist aanstaande woensdag 20 januari naar Kirgizië. Daar wordt hij profvoetballer bij FK Abdish-Atadie, de club die bezig is met de voorbereidingen op het nieuwe voetbalseizoen dat in maart van start gaat. Kenan Koseoglu (24) vergaarde in de afgelopen jaren veel bekendheid als straatvoetballer en freestyle artiest van het voetbalshowteam Soccershowdown. Daarmee reist hij de hele wereld over voor commercials, voetbalclinics en evenementen.

Vanaf deze maand gaat hij echter aan de slag in de Kirgizische voetbalcompetitie die op het hoogste niveau uit tien ploegen bestaat. De profclub waar Rathinho gaat spelen, is opgericht in 2000 en is vernoemd naar een bekende brouwerij in de stad Kant, waar de club ook is gevestigd. In 2007 en in het afgelopen seizoen 2009 won FK Abdish-Ata de Kirgizische nationale beker. Het nationale kampioenschap is nu het volgende doel. Als de club daarin slaagt, mogen ze deelnemen aan de voorronde van de Aziatische Champions League.

"Een droom die uitkomt", zo luidde de eerste reactie toen Kenan Koseoglu het contract ondertekende. "Ik heb altijd de wens gehad om profvoetballer op het veld te worden. Ik zal proberen de mensen met mijn spel te vermaken, maar ik wil ook met veel rendement voor het team spelen. Ik pak deze kans met beide handen aan en hoop dat dit het begin is van een mooi profcarrière die nog lang mag duren. Natuurlijk zal ik mijn familie, vrienden en mijn collega's bij Soccershowdown missen. Kirgizië ligt helaas niet naast de deur." In Nederland mocht Kenan Koseoglu al eerder aan een profcarrière ruiken bij FC Dordrecht en SC Excelsior. Ook speelde hij enkele jaren bij het zaalvoetbalteam TPP/SSD, dat hier in de hoogste klasse speelt.

Naast het werken aan zijn profcarrière wil hij ook iets maatschappelijks gaan doen in Kirgizië. "In Nederland heb ik samen met mijn zwager George Chatzivasiliadis en 'soulbrother' Soufiane Touzani Soccershowdown opgericht. Met Soccershowdown dragen wij duidelijk een boodschap uit naar de jeugd. Bewegen en sporten is gezond en leuk, en bezig zijn met een prestatie is belangrijk in het maatschappelijk leven. Een soortgelijke boodschap zou ik ook op de kinderen van Kirgizië willen overbrengen. Hiermee hoop ik het voetbal in dat land te stimuleren en jongeren een gezonde maar leuke levensstijl bij te brengen."

De avonturen van Rathinho in Kirgizië zijn te volgen op www.twitter.com/kenanrathinho

Voor de pers -