NCRV

Achter de voordeur

Wist u dat uw buurman vroeger een greep uit de kas heeft gedaan?

Woensdag 20 januari 2010

19.55 uur, Nederland 2

In de NCRV-serie Achter de voordeur worden willekeurige Nederlandse straten bezocht en kijken Nederlanders weer binnen bij hun buren. Hierdoor worden gaandeweg allerlei vooroordelen en aannames over elkaar ontzenuwd. Centraal staan de authentieke en soms heftige verhalen, die onverwacht achter een willekeurige voordeur schuil blijken te gaan en die zowel de betreffende straatgenoot als de kijker écht raken.

In deze vierde aflevering van Achter de voordeur eerst aandacht voor het verhaal van Leoni Wobma (26) uit Zwolle. Zij is geboren met taaislijmziekte: Cystic Fibrosis. Leoni wil niet zielig overkomen en laten zien dat ze heel positief is. Al van jongs af aan hebben haar ouders er geen doekjes om gewonden en weet ze dat haar levensverwachting niet hoog is. Op dit moment heeft Leoni maar een longinhoud van 25% en krijgt ze continu zuurstof via een slangetje in haar neus. Ze staat dan ook sinds kort op de wachtlijst voor een longtransplantatie. De buurvrouw die bij haar achter de voordeur gaat kijken zag al aan de foto van Leoni dat ze heel wat te verduren heeft gehad, maar wat dat weet ze niet.

Op zijn 43e maakte Cees Meurs (67) uit Gouda een misstap die gevolgen had voor het verloop van de rest van zijn leven. Als manager van een supermarkt, besloot hij na een onenigheid met ruim 100.000 gulden er van door te gaan. Deze keus zorgde ervoor dat hij daarna niet meer aan het werk kwam. âIn Nederland doen ze niet aan een tweede kans,â legt Cees uit.

Hij heeft zich toegelegd op het schilderen. Zijn hele huis hangt vol met kleurige schilderijen, die overigens niet te koop zijn. Ook zet hij zich actief in voor de bewonerscommissie. Weinig mensen uit de straat kennen Cees zijn verhaal, al schaamt hij zich er niet voor. De binnenkijkers, waaronder een supermarktmanager, heeft zo zijn eigen ideeën over Cees zijn misstap.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in september 2009.