Gemeente Coevorden

Wethouder Braam stelt portefeuille beschikbaar

dinsdag 19 januari 2010

In de gemeenteraadsvergadering van 19 januari 2010 heeft wethouder Geert Braam de raad medegedeeld dat hij zijn portefeuille per direct ter beschikking heeft gesteld. Aanleiding voor zijn besluit, zijn de uitkomsten van een door wethouder Braam geïnitieerd onafhankelijk onderzoek naar de grondexploitatie en verkoop van percelen Leeuwerikenveld 2. Dit onderzoek is vanavond uitgedeeld aan de gemeenteraad en kende de volgende onderzoeksvraag: 'Heeft de gemeente Coevorden adequaat gehandeld in het dossier 'Wildkamp' of had op een andere wijze c.q. met een andere aanpak van met name de RO-procedure eerder tot afrekening van de transactie kunnen worden gekomen?'

Op vrijdag 15 januari jl. is het onderzoek aan wethouder Braam aangeboden. N.a.v. de uitkomst van dit onderzoek is een bestuurlijke reactie geformuleerd en heeft dhr. Braam zijn brief met de ter beschikkingstelling van zijn portefeuille aan het College van B&W aangeboden en daarmee tevens zijn ontslag bij de gemeenteraad ingediend. In deze brief schrijft dhr. Braam:


"Het onderzoek maakt duidelijk dat er fouten gemaakt zijn en dat er tekortkomingen zijn geweest in het bestuurlijke en ambtelijke samenspel. Een grotere bestuurlijke en ambtelijke alertheid had kunnen leiden tot een sneller ruimtelijk proces en daarmee tot een snellere afrekening. Met de kennis en de inzichten opgedaan door de nota `Stevig in de grond' en de uitkomsten van dit door mij geïnitieerde onderzoek moet ik constateren dat ik meer sturing had moeten geven aan dit dossier."

"In november 2008 werd ik voor het eerst gealarmeerd over grondexploitaties waar we niet in control bleken te zijn. Dat heeft er toe geleid dat ik in eerste instantie alle woningbouwprojecten in de stad Coevorden heb laten onderzoeken. Vervolgens zijn ook de andere grondexploitaties onderzocht. De uitkomst van bovengenoemde aanpak heeft samen met de quick scan die door de concerncontroller werd uitgevoerd, op mijn initiatief geleid tot een andere aanpak van de grondexploitaties in onze gemeente. De aanpak is verwoord in de nota `Stevig in de grond'. Behalve een verbetering van de planning en control die in lijn is met de organisatieontwikkelingen, is er nu sprake van een projectmatige aanpak waarbij het opdrachtgever- en opdrachtnemerschap duidelijk is belegd. T.a.v. de nota `Stevig in de grond' heeft de concerncontroller geconcludeerd: "Met de actualisatie is, gelet op het korte tijdsbestek, in beheersmatig opzicht een indrukwekkende stap gezet in de beheersing van de grondexploitaties. Het fundament dat is neergezet is vertrouwenwekkend en biedt een basis waarop kan worden voortgebouwd". De huisaccountant Ernst & Young heeft in haar onlangs uitgebrachte tussentijdse rapportage opgemerkt: "Ons inziens heeft de gemeente Coevorden een goede stap gezet om de beheersing van de grondexploitaties te verbeteren".

Het nu gepresenteerde onderzoek levert, terugkijkend met de kennis van nu, het beeld op dat er op een aantal momenten ingegrepen had moeten worden. Er had een bestuurlijke overdracht moeten plaatsvinden waarbij de renterisico's benoemd hadden moeten worden. Er is bestuurlijk en ambtelijk met te weinig urgentie en een onvolledige overdracht aan dit dossier gewerkt. Er zijn een aantal momenten geweest in het proces waar alertheid had moeten leiden tot benoemen van de risico's en bewustwording van de urgentie. Ik ben me er ten volle van bewust dat ik bestuurlijk verantwoordelijk ben voor deze situatie. Het intern gehouden onderzoek naar de grondexploitatie Leeuwerikenveld 2 is op mijn initiatief gehouden om te bezien of er adequaat is gehandeld en te beschouwen waar correcties mogelijk zouden zijn. Dat begon bij het volgende feit uit het onderzoek: "Het initiatief van de ondernemer bepaalt het moment waarop de gemeente de artikel 19 procedure kan starten. De gemeente heeft het risico dat er niet direct een ruimtelijk onderbouwde aanvraag werd ingediend, niet meegewogen bij de afspraak over de betaling en heeft het risico niet vertaald in een eis over een indieningstermijn voor de aanvraag tot het opstarten van een artikel 19 procedure." Onder invloed van allerlei factoren zoals onvolledige overdracht, herhalingen van fouten, een reorganisatie en de daarbij behorende wisseling van personen, blijkt dat het voor correctie op dit dossier helaas te laat is. Ik kan daarom niet anders dan mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen en op grond van de conclusies van het onderzoek mijn portefeuille ter beschikking te stellen."


De taken van wethouder Braam worden zolang waargenomen door wethouder Geert Roeles.