Gemeente Oirschot

Politie vraagt extra alertheid na toename woningovervallen

De politie in Oirschot roept de inwoners van Oirschot op extra alert te zijn in verband met een toename van het aantal woningovervallen in de politieregio Brabant Zuid-Oost. Alleen met uw hulp kunnen we de overvallen voorkomen én oplossen!

Â

Motief

Een groot deel van de woningovervallen wordt gepleegd omdat daders denken of weten dat er wat te halen valt. Die wetenschap komt dan bijvoorbeeld vanuit het criminele circuit. Maar de politie signaleert helaas ook een toename van overvallen bij burgers waarbij zogezegd 'niets' te halen is.

Â

'Voordeuroverval'

Daders bellen vaak in de avonduren aan waarna de bewoners nietsvermoedend de deur openen. Dan wordt de woning, vaak met geweld, binnengetreden. De daders zijn op zoek naar geld of waardevolle spullen en schromen niet om de slachtoffers te bedreigen en soms te mishandelen.

Â

Wat doet de politie?

De politie zet alles op alles om de daders te pakken. Bij elke overval komen wij ter plaatse om technisch sporenonderzoek te doen. Ook worden passanten- en buurtonderzoeken gehouden. De buurtbrigadier besteedt extra aandacht en zorg aan de slachtoffers. De recherche heeft een speciaal overvalteam ingezet voor extra opsporingskracht en kan mogelijke verbanden tussen de overvallen ontdekken. Soms stuurt de politie een SMS-Alert om de hulp van buurtbewoners in te schakelen.

Â

Tips en informatie

Sluit (ook als u thuis bent) 's avonds en 's nachts voor- en achterdeur en laat de sleutel niet in het slot zitten.

Open 's avonds niet zomaar de deur voor onbekenden.

Sluit ook 's avonds de gordijnen zodat van buitenaf niet te zien is wat en wie in de woning aanwezig is.

Vraag altijd om een legitimatiebewijs als iemand zegt dat hij namens de gemeente of het energiebedrijf komt.

Ziet u onbekende figuren regelmatig door uw straat lopen? Onthoud tijdstip en signalement en bel met de politie op 0900-8844. Alle tips zijn welkom!

Ziet u een overval gebeuren? Bel dan direct met 112 en geef locatie en signalement van de dader(s) door en let bijvoorbeeld op het soort voertuig, het kenteken en de vluchtrichting.

Wordt u onverhoopt slachtoffer van een overval? Werk dan mee met de dader(s) en verzet u niet. Concentreer u op het signalement zodat u de politie helpt in het opsporingsonderzoek.

Meer informatie vindt u op www.politie.nl/brabant-zuid-oost (klik op de banner 'Onderzoek overvallen').