Gemeente Voorschoten

archief in bewaring bij het Regionaal Archief

Gemeente Voorschoten geeft haar archief in bewaring bij het Regionaal Archief

Oudste archiefstukintranet De gemeente Voorschoten geeft haar oude archief over de periode 1400-1925 en het dossier Zuivering gemeentepersoneel; het toezicht op gemeentebesturen 1943 in bewaring bij het Regionaal Archief Leiden. Het Regionaal Archief Leiden (RAL) heeft al een aantal archieven van gemeenten uit de regio in bewaring. Voor onderzoekers heeft het Regionaal Archief een goede studiezaal.

Bijkomend voordeel is dat archiefstukken van Voorschoten die in het Nationaal Archief bewaard worden ook naar RAL gaan. Burgemeester Jeroen Staatsen draagt het Voorschotense archief op donderdag 21 januari over aan wethouder Jan Jaap de Haan van de gemeente Leiden, portefeuillehouder van het Regionaal Archief Leiden.

Mooi oud archief
Voorschoten beschikt over een mooi oud archief waaruit de geschiedenis van de gemeente goed is terug te lezen. Het archief is in twee inventarissen beschreven; de stukken van 1400-1811 en van 1811-1925. Dus van voor en na de Omwenteling.

Het Ambacht Voorschoten
De inventarisatie geschiedde door onze plaatsgenoot Dr. J.L. van der Gouw. Hij was onder andere secretaris van het Nationaal Archief, oprichter van de Rijksarchiefschool en inventarisator van talloze archieven. De kennis die hij opdeed met Voorschotens gemeentelijke en polderarchieven zette hij in 1956 op schrift in het boek Het ambacht Voorschoten.

Oorlog- en andere belasting uit 1400
Het oudste stuk is gedateerd op 15 januari 1400 (zie foto). Het is een stukje tekst op perkament waarbij hertog Albrecht van Beieren zijn oorlogsbelasting op Voorschoten verzacht, omdat het zo veel te lijden heeft gehad. Dit is nog een oud voorbeeld uit de tijd dat steden en dorpen verplicht waren inwoners te leveren voor het voeren van oorlog.

Bollencultuur, kunstnijverheid, opleidingsinstituten Het archiefgedeelte 1811-1925 bestrijkt de periode waarin naast de activiteiten van boeren en tuinders er op grote schaal bollencultuur bij komt. Tegelijkertijd vestigt zich hier de goud- en zilverfabriek en in de voormalige buitenplaatsen vestigen zich opleidingsinstituten. Daarmee gepaard gaande groeit de werkgelegenheid, de woningbouw en de dienstverlenende sector.

Overige stukken
De overige archiefstukken blijven in beheer van de gemeente Voorschoten. Bekeken moet worden of deze stukken ook worden overgedragen of dat zij bij de gemeente in beheer blijven.
* 20 januari 2010