Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

008_2010

Gemeente en brandweer controleren voor carnaval brandveiligheid

Sittard-Geleen, 19 januari 2010 - Voorafgaand aan carnaval 2010 controleren toezichthouders van de gemeente Sittard-Geleen en de Brandweer Limburg-Zuid gezamenlijk een aantal horecagelegenheden op brandveiligheid.

Bij ongeveer de helft van de horecagelegenheden in de gemeente worden in week 4 en 5, steekproefsgewijs, controles uitgevoerd op onder meer vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting, de aanwezigheid van deskundig en verantwoordelijk personeel en de brandveiligheid van versieringen. Doel van de controles is om ervoor te zorgen dat alle inwoners met carnaval veilig feest kunnen vieren in de horecagelegenheden in de gemeente.

Als horeca-ondernemers bij de eerste controle niet aan alle voorschriften voldoen, krijgen zij de mogelijkheid om zaken aan te passen. In week 6 volgt dan een nieuwe controle. Als bij hercontrole blijkt dat de voorschriften, na het aangeven van aanwijzingen van inspecteurs, voor een tweede keer niet of onvoldoende worden nageleefd, volgen er sancties.

Gemeente en brandweer streven ernaar om dergelijke sancties zo min mogelijk toe te passen. De horecaondernemers kunnen daar zelf actief aan meewerken door de checklist, die zij samen met een aankondigingsbrief over de controles afgelopen week hebben ontvangen, zelf al voor de controle na te lopen.

Ervaringen vorig jaar

Voor carnaval 2009 zijn dezelfde controles uitgevoerd. De ervaring toen heeft geleerd dat de controles nadrukkelijk bijdragen aan het bewustzijn van de horecaondernemers over de veiligheid in hun pand. Na afloop van de controles van 2009 voldeden alle gecontroleerde horecazaken in de gemeente aan de gestelde voorschriften.


---