Gemeente Stadskanaal

Raadsvergadering

De gemeenteraad vergadert op 25 januari 2010. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal. U wordt van harte uitgenodigd om de vergadering van de raad te bezoeken. Op de agenda staat:

Besluitvorming met debat

* Algemene Subsidieverordening gemeente Stadskanaal 2010*
* Vaststellen Verordening inrichting Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen Stadskanaal 2010*
* Evaluatie VROM starterslening*

* Wijzigen verordeningen in het kader van de Dienstenwet*

De vergaderstukken kunt u inzien op deze website. Ook liggen ze ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis.

Inspreken tijdens de vergadering is mogelijk bij agendapunten met een
*. U kunt dit melden bij de griffie tot één uur voor aanvang van de vergadering, T (0599) 631 409, E griffie@stadskanaal.nl. Inspreken is uw mening geven over het onderwerp, als uw belangen of de belangen van uw organisatie in het geding zijn.

Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd Groningen

Op 20 januari 2010 wordt in alle Groninger gemeenten het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd Groningen ingevoerd. Zo ook in de gemeente Stadskanaal. Het is een digitaal systeem dat de samenwerking vergemakkelijkt tussen organisaties die met jeugdigen werken. Hierbij kunt u denken aan organisaties als de GGD, Bureau Jeugdzorg en instellingen voor maatschappelijk werk, maar ook aan scholen, welzijnsinstellingen en huisartsen.

Waarom is het?

Soms dreigen jeugdigen tussen wal en schip te vallen. Het is voor degenen bedoeld die ondersteuning kunnen gebruiken of hulp krijgen van een hulpverleningsinstelling. Het systeem helpt professionals bij het vroegtijdig signaleren van problemen. De samenwerking tussen organisaties is minder vrijblijvend, omdat één organisatie wordt aangewezen voor de coördinatie van de zorg. Dat betekent dat er altijd één instelling verantwoordelijk is en dat jeugdigen met problemen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Hoe werkt het?

Zorg voor Jeugd Groningen is een signaleringssysteem. Professionals kunnen, als dat nodig of gewenst is, via een signaal hun zorg over een jeugdige en/of zijn omgeving aangeven bij andere betrokken organisaties. Zijn meerdere instellingen betrokken bij een jeugdige, dan start de coördinatie. Het systeem wijst hiervoor één organisatie aan: óf de GGD óf Bureau Jeugdzorg. De coördinator van een van deze organisaties gaat in overleg met alle betrokken professionals en indien mogelijk met de ouders/verzorgers en de jeugdige om de hulpverlening te organiseren.

Voor wie bedoeld?

Het gaat alleen om kinderen en jongeren van wie professionals vanuit hun deskundigheid vinden dat ze hulp en ondersteuning kunnen gebruiken. Denk aan ernstige gedragsproblemen op school, problemen thuis, structureel schoolverzuim, drank- of drugsmisbruik of een vermoeden van huiselijk geweld of ander misbruik.

Hoe is de privacy geregeld?

Er wordt zeer zorgvuldig omgegaan met de informatie in Zorg voor Jeugd Groningen. Daar worden vanuit de wet ook eisen aan gesteld. Daarom registreert het systeem wel dat een signaal is afgegeven, maar niet waarover dat signaal gaat. Het is dus duidelijk geen dossier. Verder zijn er afspraken over de criteria voor het afgeven van signalen en over de periode dat signalen aanwezig blijven in Zorg voor Jeugd Groningen. En heel belangrijk: jeugdigen en/of ouders/verzorgers worden geïnformeerd vóórdat een signaal wordt afgegeven, tenzij dit echt niet kan. In een privacyreglement is het recht op informatie, correctie en bezwaar vastgelegd. Daarnaast zijn er uiteraard ook beveiligingsmaatregelen getroffen in het systeem, zodat de gegevens optimaal beschermd zijn.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan een kijkje op de website, I www.zorgvoorjeugd.nu of de website van het Centrum Jeugd en Gezin Stadskanaal, I www.cjgv.nl (vanaf 1 februari). U kunt ook contact opnemen onze medewerker van team Samenleving, de heer R. Hendriks, T (0599) 631 410.

Wijzigingen in het Besluit en Verstrekkingenboek voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal 2008

Burgemeester en Wethouders maken bekend dat zij op 12 januari 2010 hebben besloten het Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal 2008 en het Verstrekkingenboek voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal 2008 te wijzigen. De wijzigingen waren noodzakelijk omdat op 14 december 2009 de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal 2008 en op 1 januari 2010 de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn gewijzigd. De wijzigingen in het besluit en het verstrekkingenboek treden in werking één dag na deze bekendmaking, dus op 21 januari 2010 en werken terug tot 1 januari 2010.

Het gewijzigde besluit en verstrekkingenboek liggen gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in de hal van het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt ze ook vinden op onze digitale regelingenbank:
* Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal 2008

* Verstrekkingenboek voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal 2008

Wijzigingen CAR-UWO regeling

Burgemeester en Wethouders maken bekend dat zij op 12 januari 2010 hebben besloten de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst (CAR-UWO) te wijzigen. Het betreft wijzigingen op het gebied van ontslag wegens ouderdomspensioen en op het terrein van het FLO-overgangsrecht.

Deze wijzigingen treden in werking 8 dagen na deze bekendmaking, dus op 28 januari 2010. De gewijzigde CAR-UWO ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in de hal van het publiekbureau in het gemeentehuis. U kunt de CAR-UWO ook vinden op onze digitale regelingenbank.

Langdurigheidstoeslag

De langdurigheidstoeslag is een jaarlijks extraatje als u langere tijd een laag inkomen heeft gehad.

Wanneer komt u in aanmerking?


* U bent (en uw partner is) 21 jaar of ouder maar jonger dan 65 jaar.

* U heeft al minstens 36 maanden (drie jaar) een laag inkomen.
* U heeft of had in deze periode geen inkomen uit studiefinanciering (WTOS of WSF).

* U heeft de afgelopen 12 maanden geen langdurigheidstoeslag ontvangen.

* Uw inkomen en uw vermogen zijn niet hoger dan de hieronder genoemde grenzen.

Inkomens- en vermogensgrenzen 2010

Uw netto maandinkomen (samen met het inkomen van uw partner) is lager* dan:

* alleenstaande: EUR 1.036,63

* alleenstaande ouder (eenoudergezin): EUR 1.332,82
* gehuwden/samenwonenden: EUR 1.480,91


* Is uw inkomen hoger? Dan wordt 50% van het hogere inkomen op jaarbasis als draagkracht op de vergoeding(en) in mindering gebracht.

Uw vermogen** is niet hoger dan:

* alleenstaande: EUR 5.480,00

* alleenstaande ouder/gehuwd/samenwonend: EUR 10.960,00


** Het vermogen is het totaal van uw bezittingen, verminderd met uw eventuele schulden. De waarde in een auto wordt tot EUR 4.500,00 vrijgelaten. Van de overwaarde in een eigen woning wordt EUR 46.200,00 vrijgelaten.

Hoogte van de toeslag

Voor een alleenstaande EUR 350,00, voor gehuwden/samenwonenden zonder kinderen EUR 449,00 en voor alleenstaande ouders en gehuwden/samenwonenden met kinderen EUR 500,00.

Meer weten?

In de gemeentewinkel vindt u uitgebreidere informatie over de langdurigheidstoeslag en een aanvraagformulier. Ook kunt u contact opnemen met het loket voor Wonen, Welzijn en Zorg in het gemeentehuis. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur kunt u langskomen maar ook bellen, T (0599) 631 414, E loketwwz@stadskanaal.nl.

Doe ook mee aan NL DOET

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 maart 2010 vindt NL DOET, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, plaats. NL DOET was voorheen bekend als Make a Difference Day. De actie richt zich vooral op groepen die een dag(deel) vrijwilliger willen zijn, bijvoorbeeld schoolklassen, een straat of buurt, familie, bedrijven, kerken, sportclubs, verenigingen, politieke partijen. Het college van burgemeester en wethouders doet ook mee. NL DOET is de gelegenheid om als groep een leuke dag te hebben en je tegelijkertijd in te zetten voor een maatschappelijk doel.

Organiseer ook vrijwilligersklus

Vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke instellingen nodigen wij van harte uit om een vrijwilligersklus te organiseren. Letterlijk de handen uit de mouwen, een ontmoetingsactiviteit, een inzamelingsactie voor een goed doel of bijvoorbeeld een excursiemiddag voor kinderen met een handicap. De Open Dag van de Zorg op zaterdag 20 maart is ook gekoppeld aan NL DOET.

Wijken, buurten en dorpen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de Landelijke Opschoondag op 20 maart. Een goede gelegenheid om een zwerfvuilactie te organiseren of de speeltuin een schoonmaakbeurt te geven. Maar ook een tuinhulpactie, een verwendag voor ouderen of een open activiteitendag in het buurtcentrum zijn leuke vrijwilligersklussen in en voor uw buurt.

Extra handjes én 500 euro per klus

Het Oranje Fonds stelt EUR 500,00 per klus beschikbaar voor alle organisaties die een klus aanbieden op de website van NL DOET. Dit bedrag kan worden besteed aan materialen of uitstapjes. Begin februari start de landelijke radio- en tv-campagne. Hierin worden groepen opgeroepen om deel te nemen. Zorg er dus voor dat u voor februari uw klussen op de landelijke website I www.nldoet.nl aanmeldt, zodat deze zichtbaar zijn voor geïnteresseerde klussers.

Aanmelden

Op de website I www.nldoet.nl/stadskanaal kunt u zich aanmelden voor alle vrijwilligersklussen die in de gemeente Stadskanaal tijdens NL DOET plaats vinden. Op de website vindt u ook meer informatie en het aanvraagformulier van het Oranje Fonds.

Vrijwilligersavond

Voorafgaand aan NL DOET vindt op donderdagavond 18 maart de jaarlijkse vrijwilligersavond plaats. Dit keer in d'Ekkelkamp in Onstwedde.

In Stadskanaal wordt NL DOET gecoördineerd door het VIP! Stadskanaal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het VIP!, T (0599) 655
001, E vip.stadskanaal@welstad.nl.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 9 januari 2010 tot 15 januari 2010 zijn de volgende aanvragen om een bouwvergunning ingediend:

Stadskanaal

* Belgiëlaan 27, het plaatsen van een mast, d.d. 12 januari
* Burg van Sevenhovenstraat 44, het verwijderen van asbesthoudende colovinyltegels, d.d. 12 januari

* Krommewijk 15C, het bouwen van een woning en schuur/carport, d.,d. 8 januari

* Ortolaanhof 17, het plaatsen van een blokhut, d.d. 13 januari
* Werfstraat 12 & 14, het uitbreiden en renoveren van een twee onder een kap woning, d.d. 8 januari

Musselkanaal

* Rozenstraat 16A, het plaatsen van schermen, d.d. 14 januari

Onstwedde

* Karskenslaan 2, het uitbreiden van een woning, d.d. 13 januari

Vledderveen

* Vledderweg 27, het wijzigen van een achtergevel, d.d. 12 januari

Mussel

* Musselweg 129, het verbouwen van een woning, d.d. 14 januari

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de woensdag van alle oneven weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie.

De uitslag van het welstandsadvies is op de even weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: de heer J. Post, T (0599) 631 434, team Ruimte.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van team Ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Wet milieubeheer

Bij de balie van team Ruimte in het gemeentehuis ligt vanaf vandaag ter inzage:

Meldingen op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer van:
* B. Volders, inzake een akkerbouwbedrijf, gelegen aan de Ter Wuppingerweg 17 in Onstwedde.

Opgemerkt wordt dat de publicatie van deze melding slechts een wettelijk verplichte bekendmaking inhoudt. Van de melding zelf kan kennis worden genomen in het gemeentehuis tot en met 3 maart 2010, bij de balie van team Ruimte.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met de heer J. Post, T (0599) 631 434, team Ruimte.

Verleende ontheffing in samenhang met bouwvergunning

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat zij onder gebruikmaking van de algemene vrijstellingsbevoegdheid, zoals bedoeld in artikel 41 lid a, van het vigerende bestemmingsplan `Musselkanaal', een bouwvergunning hebben verleend aan:
* De heer F.S. Meijer, voor het bouwen van een woning met een aanbouw, op het perceel Havenkade 16 in Musselkanaal. Dit perceel is kadastraal bekend gemeente Onstwedde, sectie C, nummers 14354 en 14509.

Bezwaar

Belanghebbenden die zich niet met dit besluit kunnen verenigen, kunnen op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal.

Voorlopige voorziening

Op grond van artikel 8:81 van de Awb kan er, indien onverwijlde spoed
- gelet op de betrokken belangen - dat vereist, een voorlopige voorziening worden aangevraagd bij de rechtbank in Groningen. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Rechtbank Groningen, sector bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Voor het volgen van deze procedure dient u griffierecht te betalen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Post, T (0599) 631 434.

* 20 januari 2010