Gemeente Stadskanaal

Op 20 januari 2010 wordt in alle Groninger gemeenten het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd Groningen ingevoerd. Zo ook in de gemeente Stadskanaal. Het is een digitaal systeem dat de samenwerking vergemakkelijkt tussen organisaties die met jeugdigen werken. Hierbij kunt u denken aan organisaties als de GGD, Bureau Jeugdzorg en instellingen voor maatschappelijk werk, maar ook aan scholen, welzijnsinstellingen en huisartsen.

Waarom is het?

Soms dreigen jeugdigen tussen wal en schip te vallen. Het is voor degenen bedoeld die ondersteuning kunnen gebruiken of hulp krijgen van een hulpverleningsinstelling. Het systeem helpt professionals bij het vroegtijdig signaleren van problemen. De samenwerking tussen organisaties is minder vrijblijvend, omdat één organisatie wordt aangewezen voor de coördinatie van de zorg. Dat betekent dat er altijd één instelling verantwoordelijk is en dat jeugdigen met problemen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Hoe werkt het?

Zorg voor Jeugd Groningen is een signaleringssysteem. Professionals kunnen, als dat nodig of gewenst is, via een signaal hun zorg over een jeugdige en/of zijn omgeving aangeven bij andere betrokken organisaties. Zijn meerdere instellingen betrokken bij een jeugdige, dan start de coördinatie. Het systeem wijst hiervoor één organisatie aan: óf de GGD óf Bureau Jeugdzorg. De coördinator van één van deze organisaties gaat in overleg met alle betrokken professionals en indien mogelijk met de ouders/verzorgers en de jeugdige om de hulpverlening te organiseren.

Voor wie bedoeld?

Het gaat alleen om kinderen en jongeren van wie professionals vanuit hun deskundigheid vinden dat ze hulp en ondersteuning kunnen gebruiken. Denk aan ernstige gedragsproblemen op school, problemen thuis, structureel schoolverzuim, drank- of drugsmisbruik of een vermoeden van huiselijk geweld of ander misbruik.

Hoe is de privacy geregeld?

Er wordt zeer zorgvuldig omgegaan met de informatie in Zorg voor Jeugd Groningen. Daar worden vanuit de wet ook eisen aan gesteld. Daarom registreert het systeem wel dat een signaal is afgegeven, maar niet waarover dat signaal gaat. Het is dus duidelijk geen dossier. Verder zijn er afspraken over de criteria voor het afgeven van signalen en over de periode dat signalen aanwezig blijven in Zorg voor Jeugd Groningen. En heel belangrijk: jeugdigen en/of ouders/verzorgers worden geïnformeerd vóórdat een signaal wordt afgegeven, tenzij dit echt niet kan. In een privacyreglement is het recht op informatie, correctie en bezwaar vastgelegd. Daarnaast zijn er uiteraard ook beveiligingsmaatregelen getroffen in het systeem, zodat de gegevens optimaal beschermd zijn.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan een kijkje op de website, I www.zorgvoorjeugd.nu. U kunt ook contact opnemen onze medewerker van team Samenleving, de heer R. Hendriks, T (0599) 631 410.

* 20 januari 2010