Gemeente Lopik

Rekenkamercommissie

Kikkers en Knikkers: rapport van rekenkamercommissie Triangel over de niet-realisatie van een multi-cultureel centrum in Lopik.

Gedurende een periode van meer dan tien jaar hebben vele personen, instellingen en organisaties forse inspanningen gepleegd om een (multi)cultureel centrum te realiseren. Daarbij leek het er een aantal keren op dat het gebouw gerealiseerd zou worden en werd in 2003 al verwacht dat de eerste paal zou worden geslagen. Zover is het uiteindelijk niet gekomen.

In het onderzoek van de rekenkamercommissie stond de volgende vraag centraal: hoe valt de niet-realisatie van een cultureel centrum in Lopik te begrijpen en te verklaren en in hoeverre kunnen uit dit proces lessen worden getrokken.

Conclusies

Een van de belangrijkste conclusies uit het rapport is dat betrokkenen zijn uitgegaan van een project (een activiteit om in een begrensde tijd iets te creëren) terwijl in werkelijkheid sprake was van een proces (een aaneenschakeling van activiteiten, in een bepaalde volgorde en met een bepaald resultaat). Dit verschil tussen de begrippen "project" en "proces" is van belang omdat het van invloed is op het managen van het geheel.

Daarnaast waren de knikkers (het geld) een probleem vanwege het feit dat vanaf het begin gestreefd werd naar een relatief duur gebouw, er meer ambities waren in de gemeente die (mogelijk) in de knel kwamen, de raad duidelijke financiële grenzen had gesteld aan de totale uitgaven en het gebouw gaandeweg duurder werd.

Ook de kikkers (deelnemers) waren een probleem omdat er gaandeweg nieuwe kikkers bijkwamen en anderen afhaakten, betrokken organisaties na verloop van tijd minder enthousiast werden, de steun voor het gebouw bij de raad afnam en daarmee de maatschappelijke steun afnam, de vraag steeds luider klonk of een dergelijk ambitieus plan wel paste in Lopik-dorp en er nog geen overeenstemming was over het proces maar het geld al veel aandacht kreeg.

Opvragen rapport

Een exemplaar van het rapport is op te vragen bij Gabrielle Dolders (secretaris van de rekenkamercommissie) op telefoonnummer: 0348 - 55 99 55.

Rekenkamercommissie Triangel