Gemeente Kapelle

Belastingaanslag en WOZ-beschikking in de bus.

Eind deze maand ontvangen de meeste inwoners van de gemeente Kapelle het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen voor 2010. Daarop kunnen zowel WOZ-beschikkingen als aanslagen onroerende-zaakbelastingen (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing of hondenbelasting voorkomen. De aanslagen en beschikkingen hebben de dagtekening 31 januari 2010. Heeft u in het verleden niet gekozen voor automatische incasso of ontvangt u voor het eerst een aanslagbiljet van SaBeWa, dan treft u bij het aanslagbiljet een acceptgirokaart aan voor de overschrijving van het totaalbedrag in één termijn, namelijk 31 maart 2010. Dan dient het te betalen bedrag door de gemeente te zijn ontvangen. Is in het verleden de keuze voor automatische incasso gemaakt dan ontvangt u geen acceptgirokaart bij het aanslagbiljet. Het totaalbedrag wordt dan met ingang van eind februari 2010 automatisch in negen maandelijkse termijnen afgeschreven. Eind oktober 2010 wordt dan de laatste termijn geïnd.
Wenst u gebruik te gaan maken van automatische incasso dan kunt u de bijgevoegde machtigingskaart invullen en opsturen.

SaBeWa
Vanaf 2007 werken de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle en Tholen samen op het gebied van gemeentelijke belastingen en van de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). U ontvangt uw belastingaanslagen en WOZ-beschikking van SaBeWa. Ook de invordering van de belastingen, uw betalingen dus, gebeurt door SaBeWa. Verder worden uw bezwaren tegen de aanslagen en/of WOZ-beschikking door SaBeWa afgehandeld. U dient deze dus niet aan uw gemeente te richten.

Â

WOZ-beschikking
U ontvangt de jaarlijkse WOZ-beschikking weer op uw aanslagbiljet. U ontvangt deze beschikking omdat u bijvoorbeeld een object in eigendom heeft of omdat u er uw bedrijf in uitoefent. Deze waarde dient om de hoogte te bepalen van verschillende belastingen. Op het aanslagbiljet staat voor welk object de WOZ-waarde wordt beschikt, wat de waarde ervan is op de waardepeildatum 1 januari 2009 en dat deze nieuwe WOZ-waarde geldt voor 2010.

Â

Totstandkoming WOZ-waarde
De WOZ-waarde op deze beschikking van 2010 is de waarde van uw pand zoals die is vastgesteld per 1 januari 2009. Dat is een gevolg van de Wet WOZ die voorschrijft dat gemeenten op de WOZ-beschikking een waarde vermelden zoals die gold op 1 januari van één jaar eerder. Daardoor mag de gemeente geen rekening houden met in het jaar 2009 opgetreden wijzigingen van het waardeniveau.
Gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt bent u wellicht sterker dan in het verleden geïnteresseerd in de verhouding tussen de nieuw vastgestelde WOZ-waarde naar waardepeildatum 1 januari 2009 en de actuele marktwaarde. De landelijke cijfers van CBS, Kadaster en NVM laten zien dat er in de eerste helft van 2008 nog een gemiddelde stijging is, welke stijging niet geheel ongedaan wordt gemaakt door de daling in het 3e kwartaal 2008. Als gevolg van de geldende systematiek wordt een verandering van de markt in de loop van 2009 pas zichtbaar in de WOZ-beschikkingen die begin 2011 worden genomen. Zie hiertoe ook de bij het biljet gevoegde toelichting met grafiek.

Â

OZB
Als u op 1 januari 2010 eigenaar was van een onroerende zaak en/of gebruiker van een bedrijfspand, wordt u voor het gehele jaar aangeslagen. Verkoop of verhuizing in de loop van het belastingjaar heeft daar geen invloed op. Vanaf 2009 is het tarief een percentage van de WOZ-waarde.

Afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing wordt vastgesteld naar de grootte van het huishouden op 1 januari 2010. Wijzigingen in samenstelling van het huishouden leiden niet tot wijziging van de aanslag. Korting
Op het aanslagbiljet is, indien van toepassing, een korting van ⬠116,00 vermeld. De korting heeft voor ⬠95,00 betrekking op de afvalstoffenheffing en voor een bedrag van ⬠21,00 op de rioolheffing.
In de korting op de afvalstoffenheffing is een bedrag van ⬠25,00 verwerkt in verband met de dividenduitkering van Delta NV aan de gemeente. Deze korting is bestemd voor elk gezinshuishouden dat op 1 januari 2010 belastingplichtig is voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Kapelle.
Hiertoe is, afzonderlijk op het aanslagbiljet een aanslagregel opgenomen. Deze luidt: "korting belastingen (zie toelichting)". Digitaal uw belastingzaken regelen?
Afhankelijk van welke bank u hebt, kunt ook gebruik gaan maken van het digitaal aanslagbiljet. U kunt zich hiervoor aanmelden bij uw bank via de internetbankieren-omgeving.
Meer informatie? Vragen?
Bij het aanslagbiljet is een toelichting gevoegd. Daar leest u meer over genoemde en andere onderwerpen die met deze aanslag te maken hebben, zoals ook rioolheffing, hondenbelasting, kwijtschelding, gespreid betalen en bezwaar tegen de aanslag. Ook kunt u daarvoor terecht op de website www.sabewa.nl; daar vindt u ook de antwoorden op veel gestelde vragen.
Met vragen over de belastingaanslagen, WOZ-beschikkingen en alles wat daar mee te maken heeft, kunt u terecht bij SaBeWa, postbus 2048, 4460 MA Goes, telefoon 0113-225600. Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur. Bezoekadres: M.A. de Ruyterlaan 2 in Goes. Bezoekuren: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Verder op afspraak. E-mailadres: info@sabewa.nl. Tip! Neem bij een persoonlijk bezoek wel uw belastingaanslag(en) mee! En vermijd deze week de drukte; ook de volgende weken helpen wij u graag.