Gemeente Kapelle

Nieuw in Kapelle: het buurtteam wordt actief

Hoe verbeter je leefbaarheid in wijken? Hoe zorg je ervoor dat mensen het goed naar hun zin hebben in hun straat? Wat stoort burgers? Heeft iemand soms dringend hulp nodig?
Mooi gezegd volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning moet de gemeente werk ma-ken van de sociale cohesie aan in wijken. Makkelijk opgeschreven, maar hoe doe je dat?

Rond de zomervakantie is er een samenwerking gestart van drie partijen: de RWS, die er belang bij heeft dat mensen tevreden zijn over hun huizen en hun buurt, de Betho, die de helpende hand in menskracht biedt, en de gemeente Kapelle, op wiens bord de sociale cohe-sie en veiligheid in de buurt ligt. Samen hebben ze een pilot opgezet van zoân twee jaar. In-middels is er ongeveer drie maanden ervaring opgedaan en alle geluiden klinken positief. Dat is een goed moment om kenbaar te maken wat er gebeurt.

Afgelopen maanden heeft Joke van het buurtteam haar entree in Kapelle gemaakt. Ze heeft flyers uitgedeeld in de straten waar ze aan de slag gaat, zodat bewoners weten wie Joke is en wat ze doet. Joke is iemand die vooral observeert en noteert. Ze ziet bijvoorbeeld dat een woning een onverzorgde indruk maakt. Ze stelt vast dat er ergens graffiti gespoten is. Ze merkt dat een tuin ernstig verwaarloosd is. Ze spreekt iemand die eenzaam is. Joke schrijft het op en bespreekt het een keer per week met iemand van de gemeente en met een RWSâer. In dat overleg wordt de actie vastgesteld. Kan een buurvrouw of buurman misschien hulp bieden? Is het iets waar de Betho kan helpen? Een tuin opruimen bijvoorbeeld of graffiti verwijderen? Volgt er een actie voor de RWS? Bewoners aanspreken bijvoorbeeld op minder sociaal gedrag. Of moet er een seintje naar de Wegwiezer om een vrijwilliger een eenzaam iemand te laten bezoeken? Betreft het een trottoir dat niet goed ligt? De buitendienst van de gemeente zal het in orde maken.

Joke blijft in de wijk bezig. Zij is het ook die vaststelt of er iets aan de âklachtenâ gedaan is. Vaak is dat zo. Het zou mooi zijn als dit kleinschalige initiatief breder getrokken kan wor-den. Als we aan de volgende stap toe zijn, zullen bewoners dat merken. Er worden dan flyers verspreid in de straat of wijk waar ze aan de slag gaat. Blijkt het initiatief erg succesvol, dan zullen ongetwijfeld andere Bevelandse gemeenten volgen, maar voorlopig is Kapelle nog de enige gemeente met een buurtteam.

L.F. Kosten, wethouder Wmo