Ingezonden persbericht


SP Gelderland wil onderzoek over OV-chipkaart in debat Staten

De SP-fractie in de provinciale staten van Gelderland wil snel een debat over de problemen bij de invoering van de OV-chipkaart op 27 januari. De SP wil tijdens dit debat een motie indienen waarin om een onderzoek naar de problemen wordt gevraagd. Zij wil ook dat de tarieven door de invoering van de kaart niet mogen stijgen.

Tijdens de laatste commissievergadering Mobiliteit van de provincie weigerde een meerderheid over de OV-chipkaart te spreken. Er zijn binnen de stadsregio Arnhem-Nijmegen grote problemen met de invoering van de kaart. Zo is reizen met de bus in Arnhem 22% duurder geworden. Maar ook in andere delen van de provincie zorgt de invoering voor verwarring en hogere tarieven.

SP Statenlid Alex Mink: "Er gaat op dit moment van alles mis met de invoering van de OV-chipkaart in Gelderland. Op enkele busritten moeten reizigers fors meer voor hun reis betalen. Er zijn ook problemen wanneer reizigers tussen twee vervoerders overstappen, als die tenminste al duidelijk zijn over het gebruik van de kaart en de tarieven voor een rit. Maar de commissie was doof voor de problemen met de OV-chipkaart. CDA-er Schol vond zelfs dat er helemaal geen problemen zijn. Blijkbaar zit hij nooit in de bus."

De SP wil daarom dat er een gezamenlijk onderzoek komt van de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Deze twee overheden zijn verantwoordelijk voor de bustarieven in de regio en Gelderland beheert enkele spoorlijnen. Alex Mink: "Met een gezamenlijk onderzoek kunnen we kijken wat er wel en niet goed gaat, in plaats van dat er steeds op incidenten wordt gereageerd. Op deze manier wordt de OV-chipkaart een OV-flopkaart. Het is tijd om alle problemen eens in samenhang te bekijken en ze snel op te lossen"

-------------------------------