Ingezonden persbericht


Persbericht

Uitgaven met Visa debet betaalkaart groeien ondanks recessie
· Aantal transacties met Visa debet betaalkaarten op verkooppunten gestegen met 10%

· Uitgaven met Visa debet betaalkaart gegroeid met ruim 6,3%
· Aantal verwerkte transacties Visa Europa gestegen met 11,3%

20 januari 2010 ­ De uitgaven met debet betaalkaarten van Visa zijn in 2009 naar een nieuw hoogtepunt gestegen met 6,3%. Dat blijkt uit de resultaten die vandaag zijn bekendgemaakt door Visa Europa, het toonaangevende Europese betalingssysteem. Het aantal transacties met debet betaalkaarten op verkooppunten is gestegen met 10%.

In heel Europa zijn de uitgaven met Visa-betaalkaarten toegenomen met 3,7% tot 856 miljard euro. Het aantal door Visa verwerkte transacties steeg met 11,3% naar 7,2 miljard euro. Op piektijden werden er 894 transacties per seconde verwerkt. Grensoverschrijdende uitgaven binnen en buiten Europa stegen hard in het laatste kwartaal 2009. Dit duidt erop dat mensen meer gaan uitgeven op zakelijke reizen en buitenlandse vakanties.

Toename debet betaalkaarten en e-commerce
De debet betaalkaart was voor de meeste consumenten het favoriete betalingsmiddel: 70% van de uitgaven met Visakaarten betrof betalingen met een debet betaalkaart. E-commerce groeide aanzienlijk in 2009: voor de kerstuitgaven werden dit jaar 127,5 miljoen online transacties verwerkt. Dit komt neer op een groei van 37,4%. Al met al is e-commerce nu goed voor 20% van alle Visa-uitgaven in Europa.

Peter Ayliffe, bestuursvoorzitter van Visa Europa zei: "Ondanks de zeer uitdagende economische omstandigheden hebben wij in 2009 goede resultaten behaald. Dit is een duidelijk bewijs van de kwaliteit van de diensten die wij onze consumenten, winkeliers, banken en bedrijven in Europa bieden. Wat verandert, is de manier waarop mensen hun geld uitgeven. Er is een duidelijke verschuiving naar betalingen met de debet betaalkaart, met name voor transacties met kleine bedragen, alsmede een voortdurende groei van de online uitgaven."

"Op verkooppunten is het aantal transacties met een Visa debet betaalkaart in Europa gestegen met 10%. Tezamen vormen deze betalingen 77% van alle Visa-transacties. Dit bewijst dat consumenten en winkeliers de debet betaalkaart steeds meer gaan zien als een uitstekend alternatief voor contant geld. Dit brengt enorme voordelen met zich mee voor de Europese economie, aangezien wij de inefficiënte en kostbare contante betalingen steeds meer achter ons laten."

Michiel Wielhouwer, Country Manager Benelux: "Ik heb hoge verwachtingen van onze debet betaalkaart V PAY in Nederland. Eind 2010 zullen de eerste kaarten worden uitgegeven door de Nederlandse banken. Hiermee bieden wij winkeliers en consumenten meer keuze. Dat zorgt voor meer concurrentie en dus efficiency binnen het Nederlandse betaallandschap."

Een contactloze toekomst
Het aantal uitgaven met debet betaalkaarten zal in 2010 naar verwachting nog meer groeien. aangezien contactloze betalingen en prepaid-kaarten ook steeds gangbaarder worden.

Peter Ayliffe: "Zoals bij alle producten en ontwikkelingen binnen Visa, doen wij er altijd alles aan de ervaringen van de consument te verbeteren, en de snelheid, efficiëntie en veiligheid te vergroten."





"Momenteel zijn er 6 miljoen kaarten voor contactloze betalingen in Europa in omloop, maar wij verwachten dat dit er eind 2010 12 miljoen zullen zijn. Contactloze betalingen zijn een even ingrijpende verandering als de manier waarop wij geld uitgeven als e-commerce dat de laatste tien jaar was. Het vormt bij kleine, alledaagse betalingen een serieus alternatief voor het gebruik van contant geld. Het leidt tot minder lange wachtrijen en meer gemak voor de consument, en daarnaast betekent het meer omzet voor de winkelier."

Fraude en veiligheid
De ontwikkeling van de meest toonaangevende verwerkingscapaciteit uit de branche is ook altijd een prioriteit geweest. De afgelopen vier jaar heeft Visa meer dan 400 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van een geavanceerd Europees transactieverwerkingssysteem. Met deze verwerkingscapaciteit kon Visa Real Time Risk Scoring introduceren, een nieuw systeem voor fraudeopsporing dat kaarttransacties analyseert en van een risicoscore voorziet. Op basis hiervan kunnen banken frauduleuze transacties ontdekken en afbreken op het moment dat deze zich voordoen. Het afgelopen jaar is het percentage frauduleuze transacties met Visakaarten in Europa gedaald met bijna 15%, omdat Chip and Pin (voor transacties vanuit verkooppunten) en Verified by Visa (voor online transacties) de veiligheid van de kaart blijven verhogen.

Financiële cijfers
Visa Europa, opererend als coöperatie met vaste lage kosten, rapporteert totale opbrengsten van 709 miljoen euro, een groei van 5% ten opzichte van 2008. Dit heeft geleid tot een winst vóór belastingen van 54 miljoen euro, die de onderneming gebruikt ter ondersteuning van het vermogen en de reserves, die zijn opgelopen tot 503 miljoen euro.

Peter Ayliffe: "Ondanks de recessie in 2009, hebben wij dankzij het hoogwaardige aanbod van Visa Europa en dankzij onze voortdurende investeringen in technologie toch kunnen zorgen voor een aanhoudende groei van het gebruik van Visa betaalkaarten. Voor 2010 heeft Visa Europa goede vooruitzichten voor een nog snellere groei, waarbij de opleving van de economie en onze investeringen in innovatie als springplank zullen fungeren."

# # # #

Over Visa Europa
Er zijn ruim 380 miljoen,debet-, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van 1,3 triljo en in de twaalf maanden voorafgaande aan juni 2009. 11,2% Van

alle consumentenaankopen wordt in verkooppunten in Europa met een Visa kaart gedaan.

Visa Europa is een coöperatie die door 4.000 Europese banken wordt beheerd en is verenigd in juli 2004. In oktober 2007 is Visa Europa, door een exclusieve, onherroepelijke en eeuwige licentie, volledig onafhankelijk geworden van het wereldwijde Visa Inc.

Als toegewijde Europese organisatie kan Visa snel inspelen op de specifieke marktbehoeften van Europese banken, hun klanten en retailers. Visa kan zo tevens aan de doelstelling van de Europese Commissie voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Visa wordt wereldwijd geaccepteerd. Bovendien is het Visa/PLUS betaalautomaatnetwerk één van werelds grootste netwerken dat in meer dan 170 landen toegang biedt tot contant geld in de lokale munteenheid.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl.