Leo Aerts ontvangt EcodesignLabel

20/01/2010 13:10

Alinea

Ecologisch design speelt meer en meer een rol bij het ontwerpen van producten. Daarom werd in 2008 voor het eerst de OVAM Ecodesign Award PRO uitgereikt voor professionele ontwerpers. De Ecodesign Award PRO is als een extra categorie opgenomen in de bestaande Henry van de Velde Awards. De uitreiking van deze Henry van de Velde Awards & Labels is immers uitgegroeid tot één van de designhoogtepunten van het jaar en vond dit jaar plaats op 19 januari 2010 in Zaal De Schelp van het Vlaams Parlement te Brussel.

Interieurarchitect en designer Leo Aerts behoort tot het selecte groepje winnaars van een Ecodesign Label 2009, en dit voor zijn opbergkast CURVA.

De kastencollectie, gemaakt van gebogen bamboe multiplex, valt op door haar bijzonder ecologisch aspect. Door het minimale en milieuvriendelijke materiaalgebruik en de losse verbinding van de verschillende elementen is deze kast een trendsetter in hedendaags design. Niet voor niets werd CURVA in 2008 al bekroond met een Good Design Award, uitgereikt door het Chicago Athenaeum. Ook in 2009 viel CURVA in de prijzen met een red dot design award, de 'Oscar' van het productdesign.

"CURVA heeft alles wat mijn werk typeert", zegt Leo Aerts. "Eenvoud in opbouw en uitbouw, duurzaamheid en flexibiliteit qua toepassing. Net zoals in mijn interieurarchitectuur probeer ik te streven naar een vormgeving met een tijdloos karakter, ver verwijderd van modetrends."

Leo Aerts is niet alleen gekend van zijn design objecten en meubelontwerpen, maar ook als succesvol interieurarchitect, met een degelijke reputatie die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd.

Zijn interieurarchitectuur en objecten zullen dit najaar getoond worden in een overzichtstentoonstelling die georganiseerd wordt door Cultureel Centrum De Werft in Geel. Meer informatie hierover volgt later.

Voor meer info, interviewaanvragen en foto's in hoge resolutie:

Leo Aerts - Alinea

T +32 (0) 14 58 65 69

info@alinea.be

www.alinea.be

Filosofie Leo Aerts

Eenvoud en soberheid staan centraal binnen de vormgeving die Leo Aerts betracht bij het ontwerpen van interieurs en objecten.

Sociale contexten en situaties bepalen functie, vorm en materiaalkeuze, waardoor het geheel aanleiding moet geven tot een betere ruimtebeleving of gebruik van de elementen in de interieurarchitectuur.

Vertrekkend van deze uitgangspunten probeert Leo Aerts de rust te bereiken, het tijdloze, het universele te benaderen.

Het verhaal van de eenvoud die voor zichzelf spreekt.

Leo Aerts in de prijzen

Het werk van Leo Aerts wordt al 20 jaar erkend. Dat blijkt uit de vele prestigieuze awards die hij in de wacht sleepte, waarvan u hieronder de belangrijkste terugvindt:

1987 winnaar van de "Concorso Sity", een internationale ontwerpwedstrijd van B&B Italia

ontwerp: salontafel Meta, aangekocht door het Design Museum Gent en opgenomen in de

permanente collectie

1997 Provinciale Prijs voor Kunstambachten "Zilver voor het Fin de Siècle" van de provincie Antwerpen

ontwerp: een massief zilveren versie van serveerschaal UFO, aangekocht door het Zilvermuseum

Sterckshof en opgenomen in de permanente collectie

1997, 1998, 2000, 2001

genomineerd voor de Design Vlaanderen prijzen (voorheen: VIZO prijzen) "Henry Van de Velde"

2004 winnaar van de prestigieuze Amerikaanse Good Design Award van het Chicago Athenaeum,

een van de oudste designwedstrijden ter wereld

ontwerp: champagnekoeler Zubazuba

2005 Good Design Award

ontwerp: vitrinekast Visibile

2007 Good Design Award

ontwerp: serveerschaal Caldafreddo

2008 Design at Work Awards Interieur 08 "honourable mention" voor Caldafreddo

2008 winnaar interieurontwerp historisch gebouw "Koningsplein" van de Brusselse Gewestregerering

2008 Good Design Award

ontwerp: kast Curva

2008 genomineerd voor de "Designpreis 2009" van de Duitse overheid

ontwerp: serveerschaal Caldafreddo

2009 genomineerd voor de "Designpreis 2010" van de Duitse overheid

ontwerp: kast Curva

2009 Red Dot Design Award 2009 "best of the best" voor Caldafreddo en "red dot" voor Curva

2009 winnaar Fidias Awards categorie meubel (AiNB)

ontwerp: kast Curva

2009 Ecodesign Label (OVAM)

ontwerp: kast Curva

Het belangrijkste werk van Leo Aerts

UFO (1999)

Drie inox schalen op elkaar leiden tot een strak afgelijnd object, dat niets prijsgeeft van zijn functie en mogelijkheden. Door de schalen anders te combineren krijg je een ander silhouet.

VISIBILE (2000)

Deze kast, die onder andere gebruikt wordt in de inkomhal van het Brugse Groeningemuseum en in Le Musée Royal de Mariemont, valt op door haar lichtheid met een fijn metalen frame en op maat gemaakte scharnieren. De kast past in elk type interieur. Ze laat alle eer naar de inhoud gaan en blijft zelf bescheiden op de achtergrond.

ZUBAZUBA (2001)

De Zubazuba is een champagnekoeler, maar omdat er niet elke dag bubbels vloeien, kun je hem ook als vaas gebruiken. Binnenin komt dan een buisje voor één bloem, die verrassend rechtop blijft staan, zonder de rand te raken. Draai de koeler om en een van de UFO schalen past perfect in de holle bodem. Zo ontstaat een origineel serveerobject.

COLORE (2002)

Collectie sfeerkasten met kleur en licht, in verschillende afmetingen en kleuren, telkens met geïntegreerd TL - verlichtingsarmatuur.

CALDAFREDDO (2004)

Serveerschaal Caldafreddo is een buitenbeentje. Deze schaal bevat niet minder dan twee kilogram aan zilver. Ze is vervaardigd in de befaamde zilversmederij De Vecchi in Milaan. De schaal ontstaat door twee zilverplaten aan elkaar te lassen. De holle tussenruimte biedt plaats voor een speciale gel. De schaal met gel kan je opwarmen in de oven of laten afkoelen in de diepvries. Caldafreddo doet dan perfect dienst om warme of koude gerechten te serveren.

CURVA (2007)

In 2007 werkte Leo Aerts aan een ecodesign project i.s.m. OVAM en UDB. Hieruit is Curva gegroeid, een kast uitgevoerd in bamboe, omdat het een lichte en - door zijn snelle groei - milieuvriendelijke houtsoort is.

Biografie Leo Aerts

Designer en interieurarchitect Leo Aerts studeerde interieurarchitectuur aan het departement architectuur van de PHL in Diepenbeek. In zijn studio in Geel ontwerpt hij meubelen, objecten en moderne interieurs van kantoren, winkelruimtes en woningen. Leo's ontwerpen weerspiegelen zijn kernwaarden: eenvoud, duurzaamheid en flexibiliteit.

De afgelopen twintig jaar werd Leo Aerts meermaals bekroond voor zijn werk en zijn talent als designer. In 1987 won hij de internationale designerwedstrijd "Concorso Sity", georganiseerd door B&B Italia, en hij ontving meerdere prestigieuze awards, zoals de 4 Good Design Awards. Zijn ontwerpen zijn tentoongesteld in Le Grand Hornu en aangekocht door het Design Museum Gent, het Groeningemuseum in Brugge en het Zilvermuseum Sterckshof in Deurne.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel