Ingezonden persbericht


Persbericht Lanceringsbijeenkomst Creatief in Zorg en A-TEAMS op StoomSchip De Rotterdam d.d. 20 januari 2010

Het stoomschip De Rotterdam is officieel nog niet geopend, maar dit was geen reden om het prachtig gerenoveerde schip niet nu al te benutten voor een lanceringsbijeenkomst Creatief in Zorg en A-TEAMS. Onder belangstelling van een groep van sleutelfiguren uit de wereld van zorg, gemeenten, corporaties, ontwikkelaars, architecten, mediators, kunstenaars en consultants, werd in de Sky room een nieuwe vaarkoers uitgezet. De Kamer van Koophandel Rotterdam ondersteunt het initiatief.

Voor Manja Ellenbroek directeur van DARE TO CARE (oprichter ondernemersvereniging Creatief in Zorg) en Max Visser (bedenker concept van A-TEAMS en senior adviseur bij BMC) wordt het tijd voor creatieve acties in Nederland. Zij brachten een groep van 60 toppers bij elkaar die zich willen richten op problemen en opgaven in niet alleen de zorg, maar ook in de ruimtelijke ordening (krachtwijken en brownfields), welzijn, onderwijs, financiën, wetenschap, cultuur en kunsten.

Het doel van de Ondernemersvereniging 'Creatief in Zorg 'is om de toekomstige vraag en aanbod beter op elkaar te kunnen afstemmen. Met name in de woonzorg/servicezones is dat van belang. Daarnaast willen wij bij de jongeren belangstelling voor het vak opwekken. Directe aanleiding voor de oprichting van de Ondernemersvereniging zijn de woonservice gebieden in Rotterdam. Wij gaan daar vastgoed een andere invulling geven dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld : een diëtist begint een gezondheidswinkel waar men producten kan kopen die specifiek voor jouw dieet nodig zijn. Je krijgt daar recepten voor lekkere maaltijden. Hans Klein Swormink Senior Bedrijfsadviseur Internationale Handel en Bedrijfsadvisering nam het eerste visitekaartje in ontvangst.

A-TEAMS staan voor Acties, Allianties, Anti crises denken, Anders, Ambities, Aandacht, Afmaken, Acceleratie, Avant garde, Aan de slag, zeg eens A, Adel van de geest, (af en toe) Anarchisme en Alle hens aan dek. Zij variëren van samenstelling afhankelijk van het type opgave en de wensen van de klant. Maandelijks komen er A-TEAMS Club bijeenkomsten waar pioniers hun verhalen vertellen en waar clubleden hun ervaringen en kennis kunnen uitwisselen en nieuwe acties kunnen smeden.

Op de lanceringbijeenkomst legde uitvinder Edwin Aronds uit hoe zijn mini windmolen en radiator zonnepaneel kunnen zorgen voor goedkope energie en het zuiver maken van vervuild drinkwater in 3e wereldlanden, vertelden Anne-Marie Godinho Nunes en Dave Coomans over hun woestijnreis naar Dakar en het verschil tussen pionieren en avonturieren, legde Cora Postema van Ont-Moeting uit hoe te komen tot een betaalbare en betere zorg op maat, en deed Penny Nugteren een pleidooi voor de oprichting van een Charlie's Angels Club waardoor vrouwen met kinderen beter kunnen functioneren in de werkmaatschappij.

Bedoeling is middels brainstorms, workshops win(st) - win(st) en "ateliers in hogere sferen" samen met klanten te komen tot nieuwe oplossingsrichtingen en vernieuwende concepten voor projecten / ondernemingen die in het slop zijn geraakt. A-TEAMS zijn geïnspireerd op de TV-serie The A-TEAMS uit de jaren '80: een multidisciplinair team zorgt door een bundeling van krachten voor snelle acties en resultaten. Schoon schip maken is een kerntaak van een A-TEAM.

In de huidige samenleving is eerder sprake van een vergadercultuur dan van een actiecultuur. Daarnaast kom je vaak een schottencultuur tegen, waarbij problemen en opgaven over de schutting worden gegooid van het ene loket naar het andere. Van een gelijktijdige kruisbestuiving tussen diverse specialisten is meestal geen sprake.