Ingezonden persbericht


Groen Theater

Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse podia en theatergezelschappen en de Gemeente Rotterdam

Rotterdamse podia en theatergezelschappen tekenen ervoor!

Rotterdam, 20 januari 2010

Vandaag hebben dertien Rotterdamse podia en gezelschappen en wethouder Participatie, Cultuur en Milieu Rik Grashoff van de Gemeente Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarin zij afspreken samen te werken aan een groenere theaterpraktijk. Deelnemende instellingen stellen zich ten doel om een gezamenlijke bijdrage te leveren aan de ambitie van de stad Rotterdam om in 2025 50% minder CO2 uit te stoten. De Rotterdamse theatersector is de eerste groep kunstinstellingen in de wereld die concrete samenwerkingsafspraken maakt over het formuleren en behalen van klimaatdoelstellingen.

Groen Theater
De Rotterdamse Schouwburg, Luxor Theater, Onafhankelijk Toneel/OperaOT, Theater Zuidplein, Siberia, Lantaren/Venster, Bonheur, RO Theater en Concert en Congreszaal de Doelen, Jeugdtheater Hofplein, Cultuurwerkplaats IJsselmonde, Worm en WATT werken de komende 2 jaar samen aan verduurzaming van hun instelling en de bewustwording van het Rotterdamse theaterpubliek.

Met het resultaat van de eigen besparingen en de beoogde effecten van de bewustwording van het publiek leveren de deelnemende instellingen een bijdrage aan de ambitie van de stad Rotterdam die met het Rotterdam Climate Initiative (Gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf en werkgeversorganisatie Deltalinqs) een reductie van 50% CO2 - uitstoot in 2025 ten opzichte van het niveau van 1990 probeert te behalen. Rotterdamse theatersector steekt handen uit de mouwen voor duurzaamheid De Rotterdamse podia en theatergezelschappen zijn na de eerste kennismaking met het project in maart 2009 hard aan de slag gegaan om tot deze afspraken te komen.

Bert Determann (Rotterdamse Schouwburg); `Rotterdam loopt voorop in daadkracht, er was maar korte tijd nodig om met dertien instellingen de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het project is begonnen om niet alleen een mening te hebben over milieuvervuiling en de opwarming van de aarde, maar er ook echt mee aan de slag te gaan. Intern, maar ook in de communicatie naar je publiek. Draag het uit. Start een valet- parking voor fietsers, geef korting aan mensen die met het openbaar vervoer komen, maak voorstellingen over klimaatveranderingen en kaart het maatschappelijk aan. Er zijn kansen te over. Met het ondertekenen van deze overeenkomst leggen wij ons vast om ervaringen te delen en concreet te komen tot een aanvalsplan per deelnemer. Sommige betrokkenen staan nog aan het begin van het proces, anderen zijn er al langer mee bezig. De Rotterdamse Schouwburg wordt o.a. nu Europees gesubsidieerd om voorstellingen te maken over dit onderwerp. Dat is allemaal al aan de gang. De handen worden uit te mouwen gestoken en we komen bij elkaar om dat te delen. Ik ben daar enthousiast over!'

Gerrit Timmers (Onafhankelijk Toneel): Als theatermakers zijn we optimisten en dromers. Waren wij niet in 1996 gaan dromen over een nieuw theater, dan had het er in 2004 niet gestaan. Dat nieuwe theater was ook het eerste project waarin wij met duurzaamheid werden geconfronteerd. Toen vond het OBR, dat toen al voor de troepen uitliep, het noodzakelijk dat het Bureau Duurzaam op onze plannen werd losgelaten. Wij hebben toen ook geleerd dat in het woord `duurzaam' de nadruk toch vooral op `duur' ligt. We hebben een groen dak, slimme verwarming, en toen was het geld op. Kleine dingen doen we natuurlijk wel, ik ben nu ook met de fiets gekomen, maar de grote dingen kunnen we niet zonder de gemeente en OBR. Wij hebben de vrachtwagen eruit gedaan. Erg onhandig, maar er rijden nu in ieder geval geen halflege vrachtwagens meer. Zijn we er dan? Ik kan niet in de toekomst kijken. Maar als we met elkaar, zeker op die kleine dingen, ons best doen, dat we een heel eind komen.'

Wethouder van Rik Grashoff van Participatie, Cultuur en Milieu Gemeente Rotterdam

Ik heb mij weleens afgevraagd wat ik aan moest met de combinatie van cultuur en milieu in mijn portefeuille. want het lijken soms volstrekt gescheiden werelden. Het lijkt soms of kunst en cultuur op de maan leeft, en niet op deze aarde, waar we een paar problemen hebben op te lossen. Maar ik ga vandaag mijn ongelijk erkennen. Het is ontzettend goed om te merken dat de betrokkenheid en belangstelling vanuit de cultuurwereld bij klimaatverandering zoveel groter is dan ik in mijn sombere momenten had gedacht. In zijn algemeenheid weten wij dat klimaat en milieuvraagstukken toch ook bij het brede publiek weliswaar in de aandacht staan. maar niet echt tot de gevoelswereld van de mensen behoren. En als we ooit echt een fundamentele verandering in ons klimaat tot stand willen brengen. dan zal het dus, in alle opzichten tussen de oren moeten komen. En dat is een proces van geleidelijke verandering van denken waarin kunst en cultuur een hele grote rol spelen. En ik moet erkennen dat dat kwartje bij mij vanochtend pas gevallen is. In de overeenkomst die we nu tekenen is het publieksbereik en het proberen om in de programmering en in de communicatie met je publiek, of je dat nu doet via het podium of via hoe je als instelling functioneert, wat mij betreft de sterkste troef is die er nu in zit. En er ook een waar ik met heel veel spanning naar uitkijk wat we op dat vlak voor elkaar kunnen krijgen, en of dit misschien een van de missing links is in ons klimaatbeleid; namelijk `hoe betrekken we Rotterdammers bij dat hele ingewikkelde, veel te ver van je bed, klimaatprobleem?'.

Als jullie bij elkaar daar een deuk in een pakkie boter weten te slaan, dan zal voor eens en voor goed mijn houding over cultuur en klimaat grondig veranderen en komt wat mij betreft de cultuursector heel hoog op het podium te staan als het gaat om de beïnvloeden van de publieke opinie en het gevoelsleven van de mensen als het gaat om klimaatvraagstukken. Die uitdaging ligt er, en ik zou eenieder van harte uitnodigen om daar de schouders onder te zetten. En als we dat in een paar jaar tijd voor elkaar weten te krijgen dan zal ik, of een opvolger van mij, daar buitengewoon veel voordeel aan hebben.



Ingezonden persbericht