Tieners tussen 15 en 20 jaar krijgen te weinig voedingsstoffen binnen


1 op de 11 tieners komt toe aan de ADH groente

GRONINGEN, 20100120 -- Groningen - Tieners tussen de 15 en 20 jaar krijgen dagelijks te weinig voedingsstoffen binnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 400 tieners, dat is gedaan door gewichtsconsulent Romano Sandee.

Zo blijkt dat de reclamecampagnes voor gezonde voeding als "2 stuks fruit, 2 ons groente" en "2 keer per week vis" onvoldoende zijn geweest om tieners gezond en verantwoord te laten eten. 1 op de 11 tieners haalt de norm van 2 ons fruit en 1 op de 2 tieners eet onvoldoende fruit. Bij de visconsumptie is het nog dramatischer gesteld: 1 op de 3 tieners eet nooit vis en slechts 1 op de 6 tieners komt toe aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vis.

Compensatiegedrag

Bij de tieners is vooral veel compensatiegedrag te zien. Tieners krijgen namelijk wel voldoende energie binnen, ondanks dat er grote tekorten zijn binnen de voedingsstoffen. De meeste energie is afkomstig van chips, snoep en andere ongezonde levensmiddelen. De tieners erkennen dit zelf ook: 1 op de 2 tieners vindt van zichzelf dat zij teveel snoepen.

Ergernis

3 op de 5 tieners ergeren zich aan de reclame-uitingen voor ongezonde levensmiddelen. 1 op de 5 tieners vindt dat er een verbod moet komen voor deze reclames. Het merendeel ergert zich wel aan de reclame, maar vindt dat ze oud genoeg zijn om zelf de keuze voor gezonde voeding te maken.

"Scholen kunnen hier veel aan doen, met de zorgplicht die zij hebben als school, zou het weren van reclame-uitingen voor ongezonde levensmiddelen een onderdeel moeten zijn van het schoolbeleid." Aldus Sandee.





Ingezonden persbericht