Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 12 januari 2010

Amsterdam Werelddorp, waar grote problemen klein zijn

Hoe staat Amsterdam ervoor als je de stad bekijkt op een schaal van 1:1000? Op woensdag 20 januari bespreekt een aantal prominente Amsterdammers in Pakhuis de Zwijger opmerkelijke actuele gebeurtenissen in Werelddorp Amsterdam. Wat speelt er in dit werelddorp met 756 inwoners? Ondersteunen de harde cijfers de onderbuikgevoelens van de Amsterdammer? Deze eerste avond in een reeks van zes, die tot stand komt in samenwerking met dienst Onderzoek en Statistiek, het onderzoeksbureau van de Gemeente Amsterdam, zet de ontwikkelingen in Amsterdam van het afgelopen jaar in een ander perspectief.

Hoeveel hangjongeren hebben wij nu eigenlijk in ons Werelddorp? Hoeveel jongeren spijbelen? Hoeveel geweldsincidenten vinden er plaats? Hoeveel kinderen zijn er afgelopen jaar in het dorp geboren? En wat betekent dit alles voor de stad Amsterdam? Jeroen Slot (directeur O+S), moderator Menno van der Veen en een aantal prominente Amsterdammers zoeken woensdagavond 20 januari naar een antwoord op deze vragen.

Op dit moment heeft Amsterdam 756.347 inwoners. Op wereldschaal een stad van geen betekenis. Ondanks die beperkte omvang is de complexiteit er niet minder om. In dit dorp met 756 inwoners wonen er 81 in Centrum, 133 in Nieuw-West en 87 in Noord. Zijn er 381 autochtone en 366 nieuwe Amsterdammers. Zijn er 69 van Surinaamse, 11 van Antilliaanse, 40 van Turkse en 68 van Marokkaanse afkomst. In het dorp geloven 77 bewoners in Allah, 49 zijn Katholiek en 10 Joods. Er is in Werelddorp Amsterdam geen huisarts, er zijn drie politieagenten en er is één Marokkaans-Amsterdamse jongen van 16 jaar.

De volgende vijf avonden worden in maart, april, juni, september en november ingevuld rondom actuele ontwikkelingen in Werelddorp Amsterdam, waarbij de thema's wonen, werken, onderwijs, vrijetijdsbesteding, veiligheid, zorg, jong/oud, rijk/arm en religie centraal staan.

Woensdag 20 januari 2010, van 19:00 tot 21:00 uur
grote zaal | gratis entree, aanmelden gewenst via www.dezwijger.nl Pakhuis de Zwijger Piet Heinkade 179 Amsterdam

Volgende data:
woensdag 3 maart: Amsterdam Werelddorp Verkiezingsspecial woensdag 21 april: Amsterdam Werelddorp Nieuwe Stadsdelen #1 woensdag 25 mei: Amsterdam Werelddorp Nieuwe Stadsdelen #2