Ingezonden persbericht


Persbericht

17 januari 2010

Initiatiefnemers handtekeningenactie Afvaloven Nee! roepen op tot actie tijdens raadsvergadering!

De uitzending van Zembla over de komst van de REC in Harlingen was de directe aanleiding voor Frank Petersen en Jennifer Steevensz om in actie te komen. Met hun burgerinitiatief haalden ze, samen met honderden vrijwilligers, in slechts 4 weken tijd ruim 13.500 handtekeningen op. Allemaal van bezorgde bewoners die niet willen dat er een afvaloven in Harlingen in gebruik wordt genomen. De handtekeningen werden aangeboden aan Provinciale Staten die daarop besloten alle betrokken gemeenten te vragen het besluit rondom de REC te heroverwegen.

Dat is de reden dat de afvaloven woensdag 20 januari op de agenda van de gemeenteraad staat. Nu afgelopen woensdag de Raad van State de milieuvergunning van de REC vernietigde, kan volgens de mensen van het burgerinitiatief de gemeenteraad niet anders dan de beslissing nemen de bouw van de REC te stoppen. Een besluit dat de raad al in een veel eerder stadium had moeten nemen. Om nogmaals duidelijk te maken dat het de bewoners van Harlingen ernst is, wordt gevraagd iedereen die zijn handtekening heeft gezet woensdag aanwezig te zijn bij de raadsvergadering.

De bouw van de REC houdt al langere tijd de gemoederen flink bezig in Harlingen en omstreken. Mensen hebben het burgerinitiatief massaal ondertekend omdat ze geen overbodige en vervuilende afvaloven willen die ook nog eens aan de rand van het pas benoemde werelderfgoed de Wadden wordt gebouwd. Daarnaast is de oven volgens de mening van vele deskundigen "experimenteel", aldus intiatiefneemster Jennifer Steevensz. Inwoners van Harlingen en omstreken maken zich dan ook grote zorgen over hun toekomst en de gezondheid van hunzelf en hun kinderen.

De raadsvergadering wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis Harlingen en begint om 19.30 uur.