Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 januari 2010

Start werkzaamheden avonturenheuvel in Overdie

Vandaag start aannemer de Vries & van de Wiel BV met de realisatie van de "Avonturenheuvel" in de wijk Overdie. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met KZ Aanneming & Groenvoorziening BV. Allereerst worden struiken verwijderd en bomen gekapt. Medio februari tot medio september 2010 volgt de herinrichting van het park: verplanten van bomen, inrichting van de avonturenheuvel en aanleg van de voet- en fietspaden.

De plannen voor het park zijn tot stand gekomen na overleg met buurtvertegen­woordigers, omwonenden en natuurorganisaties. Tegenover de bomen die worden gekapt staan 148 bomen die nieuw worden aangeplant. De herinrichting voorziet bovendien in 6805 nieuwe heesters en struiken in bosplantsoenen, 19 forse bomen die een betere plek in het park krijgen en vele bomen die kunnen blijven staan. Vooruitlopend op de geplande herinrichting worden gelijk al zeven bomen bij de parkentree Oosterhoutlaan/Vondelstraat gekapt en vier forse bomen herplant.

Het ontwerp
Met het ontwerp is tegemoet gekomen aan de wens het hart van het park te versterken: meer speelmogelijkheden, sociale veiligheid en natuurontwikkeling. De avonturenheuvel wordt gesitueerd op een voormalige huisvuilstort. Het ontwerp voor de avonturenheuvel gaat uit van een ellipsvormige opbouw. Deze vorm is vergroot, verder uitgewerkt en bevat onder meer twee vleermuizenkelders en een "strandje", een lichtglooiend spiraalvormig voetpad en een sterker stijgend pad, een speelbos, een flinke waterpartij rondom de heuvel, speel- en grashellingen, ecologische oevers en ijsvogelwanden. De flink vergrote waterpartij heeft meerdere functies: spelen (strandje, varen, waterspelen), natuur (een deel van de oevers wordt ecologisch ingericht) en waterberging voor Oud en Nieuw Overdie. Het grootste deel van de te kappen bomen staat op de plek van de toekomstige waterpartij.

Groen hart
Met de nieuwe inrichting van de avonturenheuvel wordt het park flink verbeterd: het park krijgt een hart dat gebruikt gaat worden om te spelen, te luieren, elkaar te ontmoeten of te genieten van de natuur op een veilige plek. Wethouder Binnendijk van leefbaarheid stelt: "Er ligt een fraai ontwerp dat van veel kanten lofuitingen krijgt. Het park krijgt een prachtig groen hart waar veel buurtbewoners reikhalzend naar uitkijken.

Omleidingsroute
Waar nodig, wordt door middel van verkeersafzetting de omleidingsroute aangegeven.

Contact
De gemeente Alkmaar doet er alles aan om de overlast van de werkzaamheden te beperken. Meer informatie over wegwerkzaamheden kunt u vinden op www.alkmaar.nl onder het kopje 'Werk in uitvoering'.