Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 januari 2009

Vragen van de leden Heerts en Vos (beiden PvdA) aan de Minister van Justitie

over de aanpak van skimmen


1. Herinnert u zich de antwoorden op de vragen van de leden Heerts en Vos over de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank? Bent u op de hoogte van de skimpaniek in Badhoevedorp?{1}


2. Betekent uw antwoord op vraag 2 dat het in bezit hebben van skimapparatuur niet strafbaar is of dat het niet bekend is of de aanwezige skimapparatuur wel of niet werkt?


3. Hoe vaak is het, het afgelopen jaar, voorgekomen dat personen die in het bezit zijn van skimapparatuur hiervoor zijn veroordeeld? Hoeveel personen zijn aangehouden die in het bezit waren van skimapparatuur?


4. Als het voorhanden hebben van skimapparatuur strafbaar zou zijn, zou het OM dan, in het algemeen gesproken, minder moeite hebben om het bewijs rond te krijgen in een vergelijkbaar geval als waar de rechtbank in Amsterdam over heeft geoordeeld? Zo nee, waarom niet?


5. Als het antwoord op vraag 4 bevestigend is, wat is dan de reden dat u een wetswijziging niet nodig acht?


6. Wat zijn de belangrijkste bezwaren tegen het strafbaar stellen van het in bezit hebben van skimapparatuur? Kan het voorhanden hebben van skimappartuur gezien worden als een voorbereidingshandeling?


7. Hoe beoordeelt u het feit dat anderhalve week een betaalapparaat bij een winkel van Albert Heijn illegaal is afgelezen zonder dat iemand dit heeft gemerkt? Heeft dat te maken met verfijning van skimapparatuur zodat deze niet of moeilijk te herkennen zijn door het winkelpersoneel?


8. Is het wenselijk dat banken uitstralen dat het niet nodig is om aangifte te doen van diefstal door middel van het kopiëren van betaalpassen? Heeft u hierover overleg met de branche?

{1} Handelingen Tweede Kamer 2009-2010, 1052; Parool, 19 januari 2010

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag