Gemeente Apeldoorn

20-01-2010

Verwijsindex voor betere samenwerking in hulp aan jeugd

Vanaf februari 2010 nemen de gemeenten uit de regio Oost-Veluwe/Midden-IJssel, en een aantal organisaties voor jeugdhulpverlening, onderwijs en welzijn, een verwijsindex in gebruik. De Verwijsindex Oost-Veluwe/Midden-IJssel is een nieuw elektronisch signaleringssysteem waarin professionals melding kunnen doen als zij zorgen hebben over een jeugdige. Het systeem moet leiden tot een betere onderlinge samenwerking, informatie-uitwisseling en coördinatie zodat de hulp aan jeugd (van 0 tot 23 jaar) eerder en beter ingezet kan worden.

Bij een jongere in een risicosituatie is meestal meer dan één organisatie betrokken. Denk aan zorgcoördinatoren in het onderwijs, persoonlijk begeleiders en jeugdhulpverleners. Tot nu waren deze organisaties niet altijd bij elkaar in beeld. Met de elektronische alarmbel van de Verwijsindex kunnen professionals elkaar nu sneller vinden om afspraken te maken over de benodigde zorg waardoor het kind in kwestie sneller en beter geholpen wordt.

In totaal zestien organisaties, waaronder GGD Gelre-IJssel, IrisZorg, Buro HALT en de Raad voor de Kinderbescherming, en de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Voorst, Lochem en Zutphen, werken vanaf februari samen in de Verwijsindex. Dat aantal zal in de loop van 2010 verder groeien; de bedoeling is om zoveel mogelijk organisaties uit de ketens zorg, onderwijs, werk & inkomen en politie & justitie gebruik te laten maken van de verwijsindex.

De Verwijsindex Oost-Veluwe/Midden-IJssel is mede mogelijk dankzij actieve en financiële steun van de provincie Gelderland.

Einde persbericht.