Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

007_2010

Afvalwijzer nu ook digitaal

Sittard-Geleen, 19 januari 2010 - Inwoners van Sittard--Geleen kunnen vanaf deze week via de gemeentelijke website de digitale afvalwijzer voor hun adres raadplegen. Deze digitale afvalwijzer is te vinden op de website van de gemeente, www.sittard-geleen.nl/afvalwijzer onder het kopje afvalwijzer online.

,,Het voordeel van deze digitale afvalwijzer (ten opzichte van de papieren versie) is dat we inwoners zo actueel mogelijk kunnen informeren,' aldus wethouder Pieter Meekels (Wijkgericht Werken), die laat weten dat er nu ook gestreefd wordt om een digitale reinigingswijzer te ontwikkelen. ,,Daarin kan dan per buurt worden opgezocht wanneer de veegwagen komt, zodat onze inwoners daar bijvoorbeeld bij het parkeren van hun auto rekening mee kunnen houden. Ook kunnen in deze reinigingswijzer bijvoorbeeld de strooiroutes bij gladheidbestrijding worden opgenomen.

In de digitale afvalwijzer is ook de gemeentebrede inzameling van plastic verpakkingsafval opgenomen. Na een proef, vorig jaar, heeft het college van B&W besloten deze kunststofinzameling in de hele gemeente Sittard-Geleen te laten uitvoeren. Het aanbieden van kunststof afval aan de ophaaldienst kost niets extra.

De gemeente Sittard-Geleen hanteert het zogenaamde diftar-tarief. Per kilo afval die wordt aangeboden, betaalt de inwoner een bepaald bedrag. Voor restafval en gft is dat 19 cent per kilo. Daarnaast is er de vaste afvalstoffenheffing. Daarvan wordt bijvoorbeeld het vegen van de straten bekostigd, evenals het leegmaken van prullenbakken en het opruimen en verwerken van zwerfafval. De gemeenteraad heeft het tarief hiervoor met 3,84 euro per gebruiker verminderd ten opzichte van vorig jaar. Het bedraagt nu 164,16 euro per huishouden.