Vertrouwen consument komt terug

Amsterdam, 20 januari 2010

Het vertrouwen van consumenten in economie en de eigen portemonnee neemt toe. De zorgen over werkloosheid worden minder, waardoor de uitgaven van consumenten in de loop van het jaar kunnen herstellen.

Een en ander blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld ruim 60.000 respondenten (tussen 42.000 en 70.000) per dag.

Bouwen op vertrouwen

Het herstel van de economie steunt nu nog vooral op exporten en aanvulling van voorraden. De consument stimuleert de economie nog niet. Consumenten moeten niet alleen geld kúnnen uitgeven, ze moeten het ook wíllen. Consumenten krijgen er weer meer vertrouwen in. De stemming over de economie staat nu op het hoogste punt sinds de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in september 2008. De zorgen over werkloosheid worden minder. Langzaam neemt het recessiegevoel af.

Herstel consumentenuitgaven

Weliswaar daalt de koopkracht, maar het afgelopen jaar hebben consumenten de financiële buffers flink vergroot. Als consumenten in een lager tempo doorsparen, blijft er meer geld over om te besteden. Naar verwachting neemt de angst voor werkloosheid verder af en doen consumenten een deel van hun eerder uitgestelde aankopen alsnog. Ook een groter aantal woningverkopen stimuleert de bestedingen, bijvoorbeeld aan woninginrichting. ING verwacht in de tweede helft van het jaar stijgende bestedingen van consumenten.

Kansen in 2010

Driekwart van de ondervraagden ziet kansen in 2010. Drie op de tien (30%) verwacht dat dit jaar van alle markten de aandelenmarkt het meest zal aantrekken. Zij verwachten dus een verdere stijging van de beurzen na het sterke jaar 2009. Een op de vijf (22%) ondervraagden denkt dat de huizenmarkt het meest zal aantrekken.

Zie het volledige weekoverzicht

© 2010 ING Economisch Bureau