Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 januari 2010

Herziene versie Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie

over het verhogen van de minimumleeftijd voor prostituees


1. Kent u de berichten "Wallen op slot" en "Minimumleeftijd prostituees naar 23 jaar" (Telegraaf en Volkskrant 19-1-2010)?


2. Wat is uw mening over het voorstel van de Amsterdamse wethouder Asscher om de minimumleeftijd voor prostituees te verhogen van 18 naar 23 jaar? Acht u een dergelijke maatregel effectief in de zin van het tegengaan van gedwongen prostitutie?


3. Bestaat er nationaal of internationaal onderzoek waaruit blijkt dat gedwongen prostitutie of andere uitwassen binnen deze sector minder vaak voorkomen naarmate de minimumleeftijd van prostituees hoger is? Zo ja, welke onderzoeken betreft dit en wat zijn de conclusies daaruit? Zo nee, bent u bereid onderzoek naar deze kwestie te laten verrichten?


4. Deelt u de mening van Vakwerk, vakbond van prostituees, dat door de minimumleeftijd van prostituees te verhogen tot 23 jaar, het risico bestaat dat jongere vrouwen in de illegale prostitutie verdwijnen? Zo ja, hoe groot schat u dit risico in? Zo nee, waarom niet? Indien u het antwoord op deze vraag schuldig blijft, zou u ook dit dan kunnen laten onderzoeken?


5. Hoe groot is de omvang van de groep prostituees die op de Wallen werkt en afkomstig is uit landen als Roemenië, Hongarije? Klopt het dat een groot deel hiervan nog geen achttien is of net achttien is geworden?


6. Klopt het dat op de Wallen jarenlang sprake is van gedwongen prostitutie? Zo ja, waarom is al die jaren niet opgetreden? Wat zijn de precieze oorzaken van het niet vervolgen en straffen van criminelen die zich hieraan schuldig maken?


7. Kunt u een overzicht geven van de minimumleeftijd voor prostituees zoals die geldt binnen de landen van de Europese Unie?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag