Provincie Gelderland

Arnhem, 20 januari 2010

Eerste politieke discussie over positie provincie Gelderland in Provinciale Staten

Welke provincie willen we zijn?

Provinciale Staten van Gelderland zullen op hun vergadering van woensdag 27 januari vooral discussiëren over de invulling van provinciale taken. Daaruit moet een visie naar voren komen op 'welke provincie willen we zijn'. Als dat bepaald is kan het college van Gedeputeerde Staten aan het werk met de vertaling van die visie. Dat komt terug in de Voorjaarsnota. Daarin staat dan aangegeven, op basis van de visie, hoe de korting van het rijk op het provinciefonds - zo'n 60 miljoen euro- kan worrden opgevangen.

Agendapunten
Het debat over de visie op de provincie staat als laatste punt op de agenda van de Staten. Daaraan voorafgaand komen de Bestuursovereenkomst en een aanvraag voorbereidingskrediet Traverse Dieren, de subsidie aan de Stichting Oude Gelderse Kerken voor 2010 en het Actieplan Grond aan de orde. Ook wordt nog de subsidie aan Vitens en de subsidie van de Gelderse Milieufederatie voor 2010 behandeld.

Toelichting
Traverse Dieren: het gaat hierbij om het aangaan van een Bestuursovereenkomst met de gemeente Rheden. Hierin wordt de financiering en de organisatie van de planstudie voor de oplossing van het verkeersprobleem in Dieren vastgelegd. Aan de Staten wordt ook gevraagd een aanvullend krediet van ruim 17 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering die in 2015 zou moeten beginnen. In totaal wordt dan door de provincie ¤ 30,7 miljoen beschikbaar ggesteld voor de reconstructie van de N348/N786 door Dieren. Samen met de bijdragen van de gemeente (¤ 8,2 miljoen) en het rijk kkomt het totaal te besteden bedrag uit op ongeveer ¤ 81 miljoen. Stichting Oudee Gelderse Kerken: De Staten wordt gevraagd in te stemmen met een subsidie van bijna ¤ 127.000 aan deze stichting. Met dit geldd wordt een professionele organisatie opgebouwd. De stichting is een belangrijke uitvoeringspartner op het gebied van duurzame instandhouding en herbestemming van religieus erfgoed. Actieplan Grond: De aankoop van grond voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is op 13 oktober 2009 tijdelijk door GS stilgezet. In een motie op 11 november hebben Provinciale Staten gevraagd om een gedeeltelijke opheffing zodat belangrijke gebiedsprocessen voort kunnen. Met het Actieplan Grond komt het college met een voorstel. De Staten willen nu het afwegingskader waarmee GS prioriteiten stelt in de gebiedsprocessen, bijstellen. Subsidie Vitens: Het verlenen van een subsidie van maximaal ¤ 2.055.000,- aan Vitens omm de verdroging aan te pakken, is in de PSvergadering van 16 december aangehouden omdat er nog te veel vragen en onduidelijkheden waren. In dit vervolgvoorstel komt het college met antwoorden. Gelderse Milieufederatie: Als gevolg van de rijkskortingen waarmee de provincie wordt geconfronteerd, stelt het college voor om de GMF niet voor 4 jaar (2010-2013) maar slechts voor 2010 een subsidie te verlenen. Provinciale Staten wordt gevraagd akkoord te gaan met een bedrag van ruim ¤ 400.000,-

De vergadering van Provinciale Staten is openbaar. Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom in het Huis der Provincie. Via de internetsite van de provincie is de vergadering eveneens te volgen: www.gelderland.nl/statenlive.