Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 20-01-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending woensdag 20 januari
Nederland 1 - 18.15 uur

HELFT MENSEN WIL NIET GEVEN: GEEN VERTROUWEN IN BESTEDING GIRO 555-GELDEN

Tweederde (64 procent) van de mensen denkt dat het geld dat via giro 555 wordt ingezameld niet goed terecht komt, 30 procent meent dat deze hulp wel op de juiste manier besteed wordt. Dit blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG onder 21.000 mensen.

De helft van de deelnemers zegt niet van plan te zijn om geld te geven voor Haïti. Zij zijn teleurgesteld dat het geld dat voor de tsunami-slachtoffers is ingezameld nog niet is uitgegeven. Ook de hoge salarissen van topmensen van hulpverleningsorganisaties zijn een belangrijke reden om de hand op de knip te houden.

"Mijn man en ik hebben toen 100 euro gegeven voor mensen van die tsunami-ramp. Als je naderhand hoort dat veel van dat geld niet daar terecht is gekomen vind ik dat schandalig. Vandaar dat we nu nog niks storten voor Haïti", aldus één van de deelnemers.

CDA-stemmers het gulst
36 procent van de ondervraagden heeft al wel geld voor Haïti gegeven is of dat nog van plan. De meesten geven tussen de 10 en 25 euro. De groep mensen die geld geeft bestaat voor de helft uit 55-plussers. De christelijke naastenliefde lijkt ook een rol te spelen bij het geefgedrag. Drie van de tien donateurs stemmen op het CDA en meer dan de helft is katholiek of protestant.

Scepsis over hulpverlening
De deelnemers hebben iets meer vertrouwen in kleine particuliere hulpacties dan in giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De helft (54 procent) heeft weinig vertrouwen in de uitvoering van particuliere initiatieven, 38 procent is daarover positief.

Over het onderzoek
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis ven een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006.

Meer informatie en de volledige uitslag van het onderzoek is te vinden op: www.eenvandaag.nl